Mélyponton a munkanélküliség


2015. okt 28. írta: Takarék

A várakozásoknál alacsonyabb szintre, 6,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a július-szeptemberi időszakban az előző háromhavi 6,7 százalékról és az egy évvel korábbi 7,4 százalékról. A Takarékbank prognózisa szerint idén 6,9 százalék, jövőre pedig 6,5 százalék lehet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékot követően.

A rendszerváltás óta nem látott szintet mutat a foglalkoztatás. A foglalkoztatottak száma a június-augusztusi átlaghoz képest a szezonális hatásoknak megfelelő mértékben 13,8 ezerrel, míg éves összevetésben 116,2 ezer fővel 4,265 millióra emelkedett. A gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon mintegy 49 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, a közfoglalkoztatottak száma 52,3 ezerrel, a külföldön dolgozók létszáma pedig 14,8 ezer fővel bővült.

A munkanélküliek száma a június-augusztus közötti időszak átlagához képest 11 ezer fővel, míg az egy évvel ezelőttihez képest 38,8 ezer fővel mérséklődött. Kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 77,4 ezer fővel növekedett, így a nem aktívak száma 3 millió alá, 2,979 millióra süllyedt. A szakemberhiány fokozódására utal ugyanakkor az, hogy az iparban jelentősen, 3,5 ezer főre csökkent a létszám növekedésének mértéke, míg az építőiparban 6,4 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatás az első és második negyedév 20 ezres bővülését követően. Ezzel szemben kiugróan, 101,1 ezer fővel javult a foglalkoztatási adat a szolgáltatások területén, ezen belül a piaci szolgáltatóknál 37,3 ezer fővel emelkedett a létszám. Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödését jelzik.

blog_foglalkoztatottsag.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség munkaerőpiac foglalkoztatottság suppan gergely munkanélküliségi ráta TakarékBank