Nagy kihívás előtt a cukorszektor


2015. okt 27. írta: Takarék

Jelentős hatékonyság-növekedést kell elérni a magyarországi cukorrépa-termelésben a szektor fennmaradása érdekében. A cukorkvóta 2017-es kivezetése után a világpiaci versenynek való nagyobb kitettség az EU egész cukorszektorát, így a hazai ágazatot is nagy kihívás elé állítja. Egy olyan piacon pedig, mint a hazai, ahol a külföldi feleslegek keresik helyüket, az európai átlagnál is alacsonyabb cukorárakra kell számítani - prognosztizálja Fórián Zoltán, a TakarékBank Agrár Központ vezető agrárszakértője az agrárszektor.hu-n megjelent elemzésében.

Várhatóan az előttünk álló években sem bővül érdemben a magyarországi cukorpiac. A magyarországi jelentős importfüggés fokozza a kitettséget nemzetközi piacnak. Miközben az alacsony árperiódus hatására világszerte számos cukorgyárat be kellett zárni, az átlagos kapacitások folyamatosan emelkednek. A cukorrépa alapú cukorgyártás ott tud fennmaradni, ahol a leginkább versenyképes mind a termelés, mind a feldolgozás. Figyelmeztető jel, hogy az elmúlt öt év termésátlaga az Európai Unió 17 cukorrépa termelő tagállama közül 11-ben meghaladja a magyarországiakat – hangsúlyozza a Takarék Agrár Központ.

Az árnyomás a legtöbb mezőgazdasági eredetű termékhez hasonlóan nemzetközi piacok által meghatározott. Noha a globális cukortermelés idén az egymást követő második évben csökken, miközben a felhasználás emelkedik, ez nem tükröződik az árak emelkedésében. Ennek az az oka, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan nőttt a fogyasztási igényeket meghaladó, felhalmozott cukormennyiség. A piac ugyan elkezdte ledolgozni a többletet, de ennek áremelő hatására várni kell. A Takarék Agrár Központ előrejelzése szerint a világpiaci árak a 2015/16-os gazdasági évben is alacsonyak maradnak.

Az Európai Bizottság szerint csak 2020-tól számíthatunk a közösségi és világpiaci cukorár emelkedésére. Azonban ez az emelkedés is csak évi 2-4 százalékos lesz, a kvóta 2017-es kivezetése után pedig az európai cukorárak még szorosabban mozognak majd együtt a világpiaciakkal, hiszen a kvótával együtt a minimum répaártól is el kell majd búcsúznunk. A kivezetés célja éppen az, hogy az EU cukortermelése a világpiaci versenyben állja meg a helyét.

2015 augusztusában egy kilogramm kristálycukor átlagos hazai fogyasztói ára 194 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 214 forinttal. A kristálycukor kilójáért 45 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint az elmúlt öt év legmagasabb árának számító, 2011-ben elért 354 forintos kilónkénti ár. Idén mintegy 15 ezer hektáron takarítanak be cukorrépát Magyarországon, a termőterület 2008 óta e szint körül ingadozik. Az egyetlen magyarországi cukorgyár, a kaposvári feldolgozó által előállítani tervezett 125 ezer tonna ugyan némi emelkedés az elmúlt évekhez képest, de messze van az EU csatlakozás előtti 400 ezer tonnás éves termeléstől.

blog_cukor.jpg

Szólj hozzá

cukor agrárium Fórián Zoltán Agrár Központ cukorpiac