Gyorsulva nőttek a bérek


2015. okt 20. írta: Takarék

Augusztusban 5,4 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó, valamint a reálbérek, jelentősen gyorsulva az előző havi 3,1 százalékos bővülés után. Idén 3,8-4, jövőre pedig további 3 százalékos reálbér-növekedést prognosztizálnak a Takarékbank elemzői.

A versenyszférában 3,8 százalékkal javultak a bérek, amelynek mértéke megegyezik a havi rendszeres bérek területén bekövetkezett változással. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 12,1 százalékkal emelkedtek a keresetek, amit a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótlékának bevezetése befolyásolt.

Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 2,7 százalékkal bővült, a létszámnövekedés üteme a közmunkaprogramok nélkül is elérte a 2,3 százalékot. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál az alkalmazottak száma 2,6 százalékkal múlta felül 2014 hasonló időszakának adatát, ami a versenyszféra fokozódó munkaerő-keresletét tükrözi.

Idén 4 százalék közelében alakulhat az átlagos bérnövekedés üteme, míg jövőre szintén 4 százalékos bruttó, az adóváltozások miatt pedig 5,5 százalékos nettó béremelkedés valószínűsíthető - fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Jelentős felfelé mutató kockázatot jelent azonban egyrészt a fegyveres testületek határmenti szolgálata, ami a túlórák számát gyarapíthatja, miközben egyes hiányszakmákban kirívó emelkedés sem kizárt. Idén a reálbérek és a foglalkoztatás tovább erősödése mellett a devizahitelek elszámolása javítja a háztartások jövedelmi helyzetét, így fogyasztásuk kissé 3 százalék feletti élénkülésére számítunk - fogalmazott a makrogazdasági szakértő. Suppan szerint az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt azonban nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem, ami hozzájárulhat a hazai GDP bővülésének második félévi gyorsulásához is.

blog_berek_1.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás reálbér bérek suppan gergely TakarékBank