Refinanszírozási megállapodást kötött a B3 TAKARÉK és az FHB


2015. okt 15. írta: Magyar Takarék

Az összes hazai bankra, így a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációjának tagjaira is érvényes Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató teljesítése érdekében – a szövetkezeti hitelintézetek közül először – a B3 TAKARÉK Szövetkezet 2016. október 13-án refinanszírozási megállapodást kötött az FHB Jelzálogbank Nyrt-vel. Mint ismeretes a B3 TAKARÉK idén nyáron jött létre tíz, döntően közép-dunántúli takarékszövetkezet egyesülésével. A B3 TAKARÉK mérlegfőösszege meghaladja a 100 milliárd forintot, saját tőkéje közel 6 milliárd forint, az 516 alkalmazott Budapest mellett 4 megyében szolgálja ki 123 fiókjában mintegy 130 ezer ügyfelét.

A bankszektor forrásainak és eszközeinak lejáratai közötti eltérések csökkentése érdekében az MNB 2016. október 1-jétől bevezeti a Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutatót (JMM). Az új mutató a lakossági jelzáloghitelek fedezete mellett bevont forint források (pl. jelzálogbanki refinanszírozási hitelek) és az 1 éven túli hátralévő lejáratú lakossági forint jelzáloghitelek nettó állományának hányadosaként számítandó ki. A JMM-re vonatkozó minimálisan elvárt szint kezdetben 15 százalék, azaz a jelzáloghiteleket legalább 15 százalékban hosszú forrásoknak – jelzálogleveleknek – kell finanszírozniuk.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. belépésével a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetébe a szövetkezeti hitelintézetek számára is egyszerűen, testre szabottan elérhetővé vált a saját, önálló jelzálog-hitelintézet által rendelkezésre bocsátott jelzáloglevél finanszírozás, amely kedvező és testreszabott módon teszi lehetővé a JMM-szabályozásnak való megfelelést.

Ezzel a lépéssel a szövetkezeti hitelintézeti szektor versenyelőnybe is került a többi piaci szereplőhöz képest, hiszen az Integrációban egy kész megoldással rendelkező bank jelent meg, tehát az Integráció számára a jelzálogbank megalapításának költségei már nem merülhetnek fel. A hitelintézeti versenytársak közül kettő, az OTP és az Unicredit Bank rendelkezik most is működő jelzálogbankkal, míg az Erste Bank és a K&H Bank már bejelentette, hogy jelzálogbankot szándékozik a közeljövőben alapítani. Az Integráció lehetőségei azért is jobbak a többi intézményhez, intézménycsoporthoz képest, mivel az FHB Jelzálogbank már rendelkezik kialakított, működő refinanszírozási modellel.

A JMM mutatónak való megfelelés első lépése a fenti refinanszírozási keretszerződés megkötése, amely révén biztosítható a hosszú lejáratú jelzáloghitelek biztonságos refinanszírozása. A megállapodás értelmében az FHB Jelzálogbank Nyrt. átveszi partnereitől az eszköz – forrás összhang megteremtésének felelősségét a refinanszírozásra felajánlott jelzáloghitelek fedezetére kibocsátott hosszú futamidejű jelzáloglevelek kibocsátása révén. A refinanszírozási eseménykor maguk a hitelek a partnerek mérlegében maradnak, az ügyfelek kezelését is ők végzik továbbra is, fedezetként a hitelekhez kapcsolt jelzálogjog szolgál, a Jelzálog Hitelintézeti Törvény által szabályozott módon.

Az FHB Jelzálogbank – amely szeptember végétől maga is a szövetkezeti hitelintézetek családjának tagja – a hazai jelzálogpiac legrégebbi refinanszírozó szereplője, több mint egy évtizede nyújt magas színvonalú szolgáltatást banki és szövetkezeti hitelintézeti partnereinek, amelyhez kifejlesztette és megteremtette a kellő technikai és szervezeti feltételeket, és az így létrejött finanszírozási platform a Szövetkezeti Integráció tagjainak rendelkezésére áll.

slider1_540.jpg

 

Szólj hozzá

fhb B3 Takarék