Így csökkenthetők az élelmiszerválságok hatásai


2015. okt 14. írta: Takarék

A feldolgozóipar fejlesztése kiemelt szerepet kaphat az új Vidékfejlesztési Programban, és megfelelő termékpálya stratégiák kidolgozásával nagy változásokat lehetne elérni a szegmensben – jelentette ki Varga László, a Takarékbank stratégiai partnere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakértője. A feldolgozóipar erősítésével egyebek mellett a tejszektort sújtó válsághoz hasonló krízisek hatásai is csillapíthatóak - fogalmazott Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője a nyíregyházi Agrárgazdasági Szakmai Napok rendezvényén.

Az új Vidékfejlesztési Programban (VP) nőnek a támogatási összegek, és a 2020-ig tartó költségvetési ciklus kiemelt célja lehet a munkahelyteremtés, a fenntarthatóság elősegítése, valamint a kis- és közepes gazdaságok támogatása – mutatott rá Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. A gazdálkodók jelenleg több kihívással néznek szembe, így az éghajlati változásokkal, az öntözés problémájával, és néhány részterületen a munkaerő hiányával is – fejtette ki a szakember a Portfolio és az agrárszektor.hu konferenciáján.

A következő uniós ciklus élelmiszeripari támogatásairól, valamint az új VP és a GINOP összekapcsolódásáról szólva Varga László elmondta, az aktuális pályázati felhívások kiemelt célja a mezőgazdasági termékek értéknövelése, valamint a piacra jutást segítő technológiai fejlesztések megvalósítása. Az anyag-, energia- és víztakarékos technológiák bevezetése és fejlesztése az élelmiszeriparban is elengedhetetlen lesz a jövőben, az élelmiszeripari állapotok felmérésével ugyanakkor tisztább képet kaphatunk a prioritásokról - tette hozzá.

Az új Vidékfejlesztési Program lehetőségei és kihívásai mellett a rendezvényen szóba került a tejszektort sújtó válság is. Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője elmondta, a tejpiaci események megértéséhez tisztában kell lenni a világpiaci háttérrel és azzal, hogy a tejkvótát el kell felejteni. A drasztikus árzuhanáshoz az alacsony kínai kereslet mellett az orosz embargó meghosszabbítása és az erős dollár is hozzájárultak. Fórián Zoltán úgy vélte, a tejkvóta igen hosszú, a 2003-as döntés óta tudható kivezetési folyamata igen szerencsétlen időpontban, a világpiaci kereslet növekedésének megtorpanása és a kínálat egyidejű emelkedésekor következett be. Ráadásul a közösség híján van a hatékony válságkezelő eszközöknek. A szakember szerint a tejárcsökkenés leghamarabb a jövő év elején, tavaszán vehet érdemi fordulatot, és számítani kell arra, hogy nem ez volt az utolsó hasonló piaci probléma. A feldolgozóipar erősítésével ugyanakkor csökkenthetjük a válság hatásait - fűzte hozzá.

fz_1.jpg

forrás: agrárszektor.hu

Szólj hozzá

élelmiszeripar agrárium Fórián Zoltán vidékfejlesztési program