Lázár: a kormány maximálisan támogatja az Integráció bővítését


2015. okt 08. írta: Takarék

Maximálisan támogatja a kormány az FHB Jelzálogbank és leánybankjaként az FHB Kereskedelmi Bank belépését a takarékszövetkezeti integrációba - fogalmazott Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ez a lépés erősíti az integrációt és az érintett bankot is, s a jegybank minden kívánalmának megfelel.

Az MNB szerint a bankszektorban kevesebb, de erősebb bankra van szükség - idézte a Portfolio.hu a miniszter szavait. Lázár János hozzátette: az FHB belépése a takarékszövetkezeti integrációba erősíti a szektort és magát a Takarékbankot is, kormányzati lépésre azonban nincs szükség, mivel "a piaci folyamatokba nem fogunk beavatkozni". Lázár szerint a jelzálog tevékenységre a takarékszövetkezeteknek is szükségük lesz, így az FHB belépése a takarékszövetkezeti integrációba erősíti a rendszert és egyúttal az MNB minden ilyen irányú igényét is kielégíti.

Lázár János az MKB Bank többségi tulajdonrészének értékesítésére vonatkozó kérdésre az MTI tudósítása szerint azt mondta: Európában nem szokás, hogy az állam hosszú távon nagy részesedéssel van jelen a kereskedelmi bankok piacán, az átmenetileg állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankokat piacra kell vinni. A kormány döntést hozott arról, hogy az MKB esetében lehetőleg idén, de fél éven felül mindenképpen, a Budapest Bank esetében pedig legkésőbb a jövő év első félévében megtörténhet az értékesítés. Az MKB-nak a miniszter szerint többségi magyar tulajdonban kell maradnia.

A gazdasági növekedés érdekében szükség van Magyarországon a kereskedelmi banki hitelezés élénkítésére, amihez minden támogatást meg kell adni, ezért az EBRD-vel folyamatos tárgyalásokat kell folytatni arról, hogy a hazai kereskedelmi bankok ezt hogyan tudják megtenni - fejtette ki, jelezve: nem a korábbi megállapodás felülvizsgálatáról van szó, hanem éppen annak a betartásáról és újabb segítség felvetéséről.

lj_kormany_hu_jpg.jpg

fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Szólj hozzá

MNB Lázár János Integráció FHB SZHISZ