Összehangolják a hálózatokat


2015. okt 06. írta: Takarék

A Posta modernizálásában a következő lépés annak meghatározása lesz, hogy a Posta fiókhálózatát hol és mennyire tudjuk kihasználni, a takarékszövetkezetek meglévő hálózata, illetve a közműszolgáltatással összefüggő feladatok tükrében is - nyilatkozta Németh Lászlóné. A Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a Portfolio.hu-nak elmondta, a "nem túl távoli jövőben" olyan irányú döntéseket hoznak, hogy a postai és a takarékszövetkezeti infrastruktúra kapcsán elkezdjék kiaknázni a szinergiákat. Szavai szerint fontos, hogy a postai és takarékszövetkezeti hálózatok összehangolása összességében mindkét fél számára előnyös legyen.

A postai szolgáltatásokhoz kapcsolódó felmérés már elkészült, annak felmérése viszont még hátravan, hogy a nemzeti közműszolgáltatáshoz kapcsolódó ügyfélszolgálati rend kiépítésében hol milyen mértékben kell számolni a Postával - közölte Németh Lászlóné. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, a nemzeti közműszolgáltató folyamatosan veszi át az ügyfeleket a piacról kivonuló gázpiaci versenytársaktól. A GDF Suez egyetemes szolgáltatójának most lezárult megvásárlásával a nemzeti közműszolgáltatás kiépítése tovább gyorsulhat, ami a Posta ügyfélszolgálati bekapcsolására, végső soron pedig a postai-takarékszövetkezeti hálózatok összhangjának megteremtésére is hatást gyakorol - tette hozzá.

Jelen állás szerint jövő év végéig megtörténik az összes földgáz egyetemes szolgáltatási ügyfélportfólió átvétele - derül ki az interjúból. Ezen belül az államtitkárságnak várhatóan másfél-két hónapon belül lesz teljes képe arról, hogy a közműszolgáltatási ügyfélszolgálati pontoknak egymáshoz képest hol célszerű elhelyezkedniük az országban, a Posta és a takarékok hálózatának elhelyezkedésére is tekintettel.

Az állatitkár a jelzáloghitelezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, új és nagyon fontos fejlemény, hogy az FHB Jelzálogbank, illetve leánybankjaként az FHB Kereskedelmi Bank csatlakozott a takarékszövetkezeti integrációhoz. Ezzel a 2014 decemberében rögzített többoldalú stratégiai megállapodás mentén egy nagy lépés történt előre, hiszen a takarékszövetkezeti szektor számára mindenféle invesztíció és/vagy partnerkeresés nélkül elérhetővé vált a jelzálogbanki háttér és a vele járó kockázatkezelési tapasztalat is. Ezen felül további előnyökkel is jár az, hogy az FHB-csoport tagja lett az integrációnak, hiszen míg a takarékszövetkezeti szektor inkább a vidéki Magyarországon erős a hitelezésben, addig a kkv-hitelezés döntő része Budapest-központú, ahol az FHB-csoport erős. Azt gondolom tehát, hogy ez egy nagyon jelentős lépés volt, ami fel tudja gyorsítani a szektor megerősítését célzó folyamatokat, és újabb addicionális előnyöket hoz a partnerek számára is - fűzte hozzá.

nemethlaszlone_portfolio.jpg

fotó: portfolio.hu

Szólj hozzá

magyar posta takarékszövetkezetek Németh Lászlóné takarékok Miniszterelnökség nemzeti közműszolgáltató takarékszektor pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárság