Gyorsulhat az ipari termelés


2015. sze 08. írta: Magyar Takarék

Júliusban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg váratlanul 0,7%-kal csökkent (szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva) az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett első becslésének adataiból. A vártnál kisebb növekedés ellenére, a Takarékbank elemzői idén 7,5% feletti ipari termelés bővülésre számítanak.

Az egy évvel ezelőtti magas bázishoz viszonyítva júliusban 3,4%-os növekedést mutatott az ipari termelés. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint ez némileg elmarad az előzetes várakozásoktól. Az ipar kibocsátásának előző hónaphoz képest tapasztalt, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított 0,7%-kos csökkenésével kapcsolatban az elemző kifejtette, hogy az ipari termelés lassulása átmenetinek tekinthető. Véleménye szerint a következő hónapokban gyorsulhat az ipari termelés dinamikája, mivel a tavalyi alacsony bázist az okozta, hogy a Suzuki leállt két korábbi modelljének gyártásával.

Az év második felében az ipari termelés egyes hónapokban újra kétszámjegyű növekedést is mutathat - vélekedett kommentárjában a szakértő. A viszonylag gyors növekedést továbbra is alátámaszthatják a tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelés állomány alakulása. Az elemző szerint támogathatja az ipari termelés élénkülését a belső és az európai kereslet javulása is.

2014-ben az ipar kibocsátása összesen 7,6%-kal bővült, idén pedig folytatódhat a kapacitások felfutása és jobb kihasználása egyes ágazatokban. Ebből következően a Takarékbank elemzői idén is kissé 7,5% feletti ipari termelés növekedésre számítanak, amit jövőre 5,5%-os növekedés követhet.

iparitermeles.jpg

 

 

 

Szólj hozzá