Nem gondolná, mi lesz idén a GDP motorja


2015. sze 03. írta: Takarék

Továbbra is lendületesen, a várakozásoknál erőteljesebben élénkül a kiskereskedelmi forgalom, az előzetes adatok alapján júliusban 7 százalékkal bővültek az eladások éves összevetésben. A háztartások vásárlóereje a javuló munkaerőpiaci folyamatok és a 3 százalék körüli reálbér-emelkedés miatt továbbra is növekszik, így a Takarékbank elemzői úgy vélik, hogy a gazdasági növekedés legerősebb motorja idén a háztartások fogyasztása lehet.

A két-három hónappal ezelőtti helyzethez képest, amikor leginkább az üzemanyag-értékesítés nőtt dinamikusan, mostanra az élelmiszer-eladások terén is felgyorsult a növekedés. Az előzetes adatok ismeretében feltételezhető, hogy a vasárnapi kiskereskedelmi zárva tartás az értékesítés volumenében nem okozott számottevő hatást - mondta Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője. (Az élelmiszer-eladások tetemes hányada a törvény hatálya alá tartozó szuper- illetve hipermarketekben realizálódik.)

Az év első hét hónapjában 6,3 százalékkal élénkült a forgalom 2014 azonos időszakával összevetve, amiben jelentős szerep juthat a kiskereskedelem fehéredésének is - fejtette ki a makrogazdasági szakértő. Ezt megerősítheti, ha a részletes második negyedévi GDP-adat háztartások fogyasztására vonatkozó mutatóinak növekedése elmarad a kiskereskedelmi eladásokétól. Ez valószínűnek is tűnik, miután az már kiderült, hogy a II. negyedévi GDP-növekedés vártnál gyengébb alakulását felhasználási oldalról nem a beruházások és nem is a nettó export okozta.

elelmiszerbolt_mti.jpg

Szólj hozzá

gdp kiskereskedelem oszlay andrás gdp-növekedés