CSOKözön: tízezrek kaphatnak lakástámogatást


2015. aug 26. írta: Magyar Takarék

Jelentős érdeklődés az új támogatás iránt

Jókora az érdeklődés az új, kibővített állami lakástámogatás, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) iránt: július óta kétszer annyi támogatási szerződés jött létre, mint tavaly egész évben. A támogatás a vidéken élők és a használt lakást vásárlók körében a legnépszerűbb – írja az MTI.

A kérelmek 80 százaléka vidéki ingatlanra érkezik, 70 százaléka pedig használt lakás megvételéhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adatai szerint. A minisztértium államtitkára úgy véli, évente minimum 12 ezer családnak tudnak ily módon segíteni. Novák Katalin kiemelte: a kedvezményre nincs költségvetési korlát, így aki pályázik, és megfelel a feltételeknek, meg fogja kapni a támogatást.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a korábbi években is létezett hasonló konstrukció, azonban a szociálpolitikai ("szocpol") támogatás 2009-ben megszűnt, majd 2012-ben a Fidesz-kormány bevezette a családok otthonteremtési támogatását. Ez a fajta lakáshoz jutási állami támogatás a két gyermeket nevelőket és az új lakás vásárlását segítette. A kormány felismerte, hogy sokkal több családnak jelentene segítséget, ha kibővítenék a konstrukciót, így 2015 júliusától már egy gyermek megléte esetén és használt lakás vásárlásához, bővítéséhez is igénybe vehető a CSOK - fogalmazott. A támogatással az átlagos vagy annál kisebb keresetűeket kívánják segíteni, ezért a vásárolt ingatlan értéke nem haladhatja meg a 35 millió forintot, alapterülete a 160 négyzetmétert, négyzetméterára pedig a 350 ezer forintot. Példaként elmondta, egy két gyermeket nevelő család egy 80 négyzetméteres ingatlanhoz akár 1 millió 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat. A támogatás 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjed, és függ a megvásárolni kívánt ingatlan méretétől, elhelyezkedésétől és energetikai besorolásától.

A kedvezmény ügyintézését a hitelintézetek, így a takarékszövetkezetek is végzik, náluk kell benyújtani az igénylést. A CSOK önmagában és hitellel együtt is igényelhető, ez utóbbi esetben a szövetkezeti hitelintézetek teljes egészében önerőként számítják be a CSOK-ot a lakáscél megvalósításához szükséges források vizsgálata során.

csok.jpg

Szólj hozzá

takarék CSOK