Új regionális pénzintézet születik
2015. augusztus 25. írta: Magyar Takarék

Új regionális pénzintézet születik

B3 Takarék néven egyesül tíz takarékszövetkezet

A takarékszövetkezeti szektor történetének eddigi legnagyobb egyesülésére kerül sor nyár végén, miután tíz takarékszövetkezet fúzióját követően 2015. augusztus 31-ével létrejön a B3 TAKARÉK Szövetkezet, amely 123 fiókjával és 100 milliárdos mérlegfőösszegével a Közép-magyarországi régió meghatározó pénzintézetévé válik.  Az egyesülés motivációjáról és a B3 Takarék terveiről Vida József elnök-ügyvezetőt kérdeztük.

A tíz takarékszövetkezet (Szentgál és Vidéke, Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint a Zirci Takarékszövetkezetek) egyesülése történelminek nevezhető, hiszen egyszerre eddig még nem került sor ilyen nagy létszámú fúzióra a szektorban. Mi volt az egyesülés motivációja?

A 2008-as gazdasági válságot követő bankpiaci és jogszabályi változások komoly kihívás elé állították a pénzintézeteket, és főként a kisebb hitelintézeteket. Az elmúlt években mind nemzetközi (uniós), mind hazai viszonylatban olyan új jogszabályi előírások születtek – gondolok itt többek közt a tőke- és likviditási követelmények folyamatos szigorodására (Bázel III.), a forintosítás hatására, vagy a szigorodó fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre – amelyeknek egy kisebb szervezet a meglévő apparátusával, szakembergárdájával nagyon nehezen tud megfelelni. Mindemellett jól látható átrendeződés, konszolidáció zajlik a bankpiacon, amely egyre intenzívebb versenyt generál.  

Világossá vált: ahhoz, hogy ebben a megváltozott környezetben takarékszövetkezetként fel tudjuk venni a versenyt a kereskedelmi bankokkal, egyesíteni kell erőinket. Alacsonyabb költségszintre, több magasan képzett szakemberre, komolyabb hitelezési aktivitásra van szükség. Ez nagyobb üzemméretet és új működési modellt kíván. A mi egyesülésünket elsősorban ez a felismerés motiválta.

Ez a sokszereplős egyesülés ugyanakkor nem jöhetett volna létre, ha nem születik meg 2013-ban az integrációs törvény. Az elmúlt két évben ugyanis a szektorban megteremtődtek az egységes üzletpolitika, a közös termék- és szolgáltatási struktúra kialakításának feltételei: ma a takarékok már egységes kockázatkezelési szabályok szerint működnek, fokozatosan összehangolják marketingtevékenységüket és ügyfélakvizíciós módszereiket. Az integrációs folyamatnak ezek a lépései lényegesen egyszerűbbé tették az egyébként már régóta kívánt és sokak által szorgalmazott egyesüléseket a szektorban, ezzel lehetővé tették, hogy a takarékok mind a piaci súlyuk, mind a szolgáltatások terén minőségileg új kategóriába lépjenek.

vida_j_03.jpg

Tíz önálló pénzintézet fúziója nem megy egyik napról a másikra, mióta készülnek az egyesülésre? A többi takarékszövetkezetet mennyire kellett győzködni, hogy csatlakozzanak?

Két évvel ezelőtt, még 2013-ban kezdtük el a tárgyalásokat és az előkészületeket első körben hat pénzintézettel, amelyhez később további négy takarék csatlakozott. Nem kellett senkit győzködni, mert az egyesülés mellett szóló érvek racionálisak, a lefektetett víziónk és terveink pedig világosak voltak a döntésekben résztvevők számára. Tavaly 66 igazgatósági tag részvételével rendeztünk egy fórumot, hogy elvi döntést hozzunk az egyesülésről, itt egy kivétellel minden tag támogatta a fúziót. Idén tavasszal a tíz takarékszövetkezet közgyűlésein pedig a részjegy-tulajdonosok gyakorlatilag 100 százaléka az egyesülés mellett voksolt. Azt gondolom, ez önmagáért beszél.

Mik a terveik, milyen növekedéssel, eredménnyel kalkulálnak?

Egy regionális pénzintézet, a Közép-magyarországi régió vezető hitelintézetének létrehozása a célunk. Úgy véljük, piaci erősség lehet az, hogy az ügyfeleket Budapesttől Balatonig egy takarék szolgálja ki.  Komoly növekedésben gondolkodunk, elsősorban a hitelezés, és főként a vállalati hitelezés területén. Itt mintegy 20-30 százalékos bővülés a cél. Amikor ilyen léptékű növekedésről beszélünk, azt is figyelembe kell venni, hogy a lényegesen nagyobb üzemméretből eredően az új, egyesült takarék lehetőségei a korábbihoz képest összehasonlíthatatlanul jobbak lesznek: sok százmilliós hiteleket fogunk tudni önállóan, vagy akár a Takarékbankkal konzorciumban nyújtani, így az a nagyvállalati kör is célügyfél lehet, amely eddig nem volt, nem lehetett az. A hitelezéshez ráadásul nagyobb és felkészültebb szakembergárda áll majd rendelkezésre. Emellett a költségek csökkentése sem elhanyagolható: a párhuzamosságok felszámolásával körülbelül 10 százalékos költségcsökkenés érhető el.  A nagyobb üzleti aktivitás, és az alacsonyabb fajlagos költségszint eredményeként középtávon évi több százmilliós pozitív eredménnyel kalkulálunk.

Ha már költségcsökkentés: fiókbezárásokra és elbocsátásokra is kell számítani?

Éppen ellenkezőleg: a szakembergárda mielőbbi bővítésén gondolkodunk. A dolgozók szempontjából a nagyobb szervezet komoly előnyökkel kecsegtet: egy ekkora pénzintézetben egészen más karrierlehetőségek vannak, pozitívabb a jövőkép, így könnyebb a szakembereket megtartani és idevonzani is. 

Fiókbezárásra a következő hónapokban nem, és később is csak indokolt esetben kerülhet sor, például olyan településen, ahol egymáshoz közel több fiók működik párhuzamosan. Arra ugyanakkor lehet számítani, hogy új fiókokat nyitunk, mert a régióban vannak még lefedetlen területek.

Mik lesznek az új pénzintézet sarokszámai?

A B3 Takarék Budapest mellett négy megyében, összesen 123 fiókban szolgálja majd ki mintegy 130 ezer ügyfelét. Az egyesült takarék mérlegfőösszege 100 milliárd forint lesz, míg saját tőkéje meghaladja majd az 5,7 milliárd forintot, dolgozóink száma pedig az 500 főt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr167733146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása