Új csúcson a háztartások vagyona


2015. aug 18. írta: Takarék

Átlépte a 30 ezer milliárd forintot a háztartások nettó pénzügyi vagyona a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint. Június végén a lakosság pénzügyi eszközeinek állománya 38 625,9 milliárd forintot tett ki, amihez 8390,7 milliárd forintnyi kötelezettség párosult. A Világgazdaság cikke szerint a pénzügyi eszközök állománya így történelmi csúcson van, a kötelezettségeké viszont nyolcéves mélypontra került.

Egyre több pénzt tartanak a háztartások készpénzben: a fél év végén több mint 3180 milliárd forintot és 305 milliárd forintnyi valutát halmoztak fel otthon a családok. A folyószámlabetétek állománya is történelmi csúcsra, 3170 milliárd forint fölé emelkedett, miközben az egyéb – például lekötött – betéteké lassan tízéves mélyponton áll, már a 4400 milliárd forintot sem éri el.

Közben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya a lakosságnál fél év alatt több mint 10 százalékkal nőtt, és június végén megközelítette a 3380 milliárd forintot. A részvényjellegű befektetések volumene is nőtt, de csupán 3,55 százalékkal, a fél év végén 15 322,8 milliárd forint volt. A fél év során a tőzsdei részvényeken több mint 85 milliárd forintot keresett lakosság, sokan realizálták is az árfolyamnyereséget, hiszen 55 milliárd forintnyi eladást mért a jegybank, a háztartások tőzsdei részvényállománya így 493 milliárd forint lett. A befektetési alapokban tartott vagyon is lassan bővül, 4135,9 milliárd forint volt júniusban. A biztosítástechnikai tartalékok is nőttek az idén, életbiztosításban 1835, nyugdíjpénztárban 1428 milliárd forintot tart a lakosság.

Mindezzel párhuzamosan a jegybanki statisztika alapján zsugorodik a hitelállomány. A rövid lejáratú hitelek minimálisan nőttek, a hosszúak csaknem 10 százalékkal csökkentek idén, így a lakosság teljes hiteltartozása 7666,9 milliárd forint.vegtorl1.jpg

Szólj hozzá

mnb értékpapír hitelállomány betétállomány értékpapír-állomány