GDP: átmeneti lehet a lassulás


2015. aug 14. írta: Takarék

2,7 százalékra lassult a GDP növekedése a második negyedévben az előző negyedévi 3,5 százalékról, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva pedig 0,5 százalékkal nőtt a GDP a negyedév alatt. A Takarékbank elemzői szerint a lendület csökkenését a mezőgazdaság tavalyinál jóval gyengébb teljesítménye okozta, azonban mivel számos termény esetében a terméseredmények még nem ismertek, nem kizárt, hogy egy későbbi felülvuzsgálat során változik a GDP lefutása. A második félévben újra gyorsulhat a gazdasági növekedés.

A GDP-t elsősorban az ipar és építőipar kedvező teljesítménye húzta, míg a belső kereslet javulása miatt a szolgáltatói ágazatok többsége is jól teljesíthetett. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a felhasználási oldalon igen erőteljes lehetett a nettó export hozzájárulása, valamint a háztartások fogyasztása is támogathatta a növekedést, ezzel szemben a magas bázis mellett a beruházások első negyedévben tapasztalt visszaesése folytatódhatott. Amennyiben a részletes adatok megerősítik az előzetes becsléseket, a Takarékbank valószínűleg felülvizsgálja az idei 3,3 százalékos növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.

A második félévben azonban ismét gyorsulhat a gazdasági növekedés, tekintettel a tavalyi gyenge második félévre is – véli a Takarékbank makrogazdasági szakértője. Egy évvel ezelőtt ugyanis az egyik hazai autógyár két korábbi modelljének gyártását leállította, ami egyszeri kiesést okozott az ipari termelésben, így annak bővülése az alacsonyabb bázis miatt jóval erőteljesebb lehet. Szintén a GDP-növekedés erősödésének lehetőségére utalhat, hogy a tavalyi harmadik negyedévben váratlanul megtorpant a háztartások fogyasztásának emelkedése is, míg idén a foglalkoztatás és a reálbérek növekedése és a devizahitelek elszámolása miatt a fogyasztás további fokozódására számítunk. A második félévben a kifutó EU-ciklus forrásainak felgyorsuló felhasználása miatt a beruházások is újra élénkülhetnek.

gdp_blog.jpg

Szólj hozzá

gdp suppan gergely gdp-n mezőgazd