NHP: ősszel dönthetnek a folytatásról


2015. júl 15. írta: Takarék

Az elmúlt két évben 23 500 vállalkozás jutott hitelhez a jegybanki növekedési hitelprogram segítségével – idézte a Napi Gazdaság az MNB pénzügyirendszer-elemzési igazgatójának a közszolgálati televízióban elhangzott szavait. Fábián Gergely szerint a mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutását segítő programmal sikerült megállítani a vállalati hitelállomány leépülését. Ha a folyamatok azt mutatják, hogy továbbra is szükség lenne a jegybanki hitelezésre, a monetáris tanács ősszel dönthet az esetleges folytatásról.

A növekedési hitelprogram (nhp) első szakaszában sok vállalkozás hitelkiváltásra használta a kedvező kamatozású eszközt, a második szakaszban 95 százalékban új beruházást hoztak létre a segítségével. Összességében az nhp-vel kihelyezett hitelek kétharmadát – ha az uniós forrásokat is hozzávesszük, háromnegyedét fordították a új beruházásokra. A jegybanki szakértő szerint az átlagos hitelnagyság 20 millió forint körül alakult, míg a futamidő 7, a forgóeszközhitel esetében pedig 3 év volt.

Az nhp 2,5 százalékos kamatával kapcsolatban a jegybanki vezető úgy fogalmazott: különösen a kisvállalkozások esetében mutatható ki, hogy más, piaci pénzeszközökkel nem vágtak volna bele a beruházásukba. A közepes méretű cégek többnyire az nhp nélkül is megvalósították volna az elképzeléseiket.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint a program jelenleg futó második szakaszában (nhp2) eddig nyújtott 747 milliárd forintnyi új hitelből a mikrovállalkozások közel 40 százalékkal, a kisvállalkozások közel 35 százalékkal, míg a közepes vállalkozások pedig valamivel több mint 26 százalékkal részesülnek. A mikrovállalkozások újhitelfelvétele 80 százalékban beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál valamivel 50 százalék fölötti a beruházási hitelek részesedése.

Az nhp2 keretében július elejéig 782,3 milliárd forint összegű hitelszerződés született (közel 97 százalék az új hitelek aránya), amelyből 613,1 milliárd forintot folyósítottak, 28 369 darab ügylethez és 18 705 darab vállalkozáshoz kapcsolódóan. Ebből júniusban 43,4 milliárd forint összegű új szerződést kötöttek a pénzintézetek és 42 milliárd forintot folyósítottak a kkv-knak.

A kérdésre, hogy meddig tartja fenn a jegybank az nhp-t, Fábián Gergely úgy válaszolt: jó lenne, ha az eredeti terveknek megfelelően 2015 végéig lezárulna a hitelfelvételi szakasz. Az igazgató azért tartaná ezt örömtelinek, mert azt jelentené, hogy helyreállt a piaci alapú hitelezés. Korábbi modellszámítások alapján 1 százalékkal nagyobb vállalati hitelállomány 0,2 százalékkal nagyobb GDP- szintet jelent egy éven belül. Tehát 3 százalékpontos javulás a hiteldinamikában közel 0,6 százalékkal nagyobb GDP-növekedést eredményez egy év alatt.

nhp_blog.jpg

Szólj hozzá

kkv MNB Növekedési Hitelprogram NHP