Látványosan javulhat a külkermérlegünk


2015. júl 09. írta: Magyar Takarék

A külkereskedelmi mérleg többlete 504,7 millió euróra emelkedett májusban az egy évvel ezelőtti 281,2 millió euróról. A külkereskedelmi dinamika áprilishoz képesti lassulása a naptárhatásnak tulajdonítható, ugyanis májusban két munkanappal kevesebb állt rendelkezésre - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki júniusban már ismét határozott gyorsulásra számít részben a kettővel több munkanap, részben pedig az európai autóértékesítések megugrása miatt.

A kivitel euróban számolt értéke 2,5 százalékkal emelkedett, míg az import euróértéke 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi mérleg többlete 223,5 millió euróval javult májusban.

Az első öt hónapban 739 millió euróval 3489 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, az export euróértéke 6,9 százalékkal, az importé pedig 5,1 százalékkal bővült. Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják. A kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető - mondta az elemző.

A külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek. A tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet importnövelő hatását. A háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását kompenzálhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt - az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2 milliárd euróval is csökkenthetik az energiaimport értékét. A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet a Takarékbank prognózisa szerint, amely a várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödését valószínűsíti középtávon.

kulker_blog2.jpg

Szólj hozzá

makrogazdaság suppan gergely