Továbbra sincs jele az árnyomásnak


2015. júl 08. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően 0,6 százalékra emelkedett júniusban az éves infláció az előző havi 0,5 százalékról, míg egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal nőttek az árak - közölte szerdán a KSH. A maginfláció 1,3 százalékról 1,2 százalékra mérséklődött, ami továbbra is az árnyomás hiányára utal. A Takarékbank elemzői idén 0,4 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos átlagos inflációra számítanak, amire a sertéshús áfájának csökkentése minimális lefelé mutató kockázatot jelent.

Az idényáras termékek miatt az élelmiszerek 1,4 százalékkal drágultak júniusban, 3,6 százalékkal emelkedtek a szeszes italok és dohányáruk, 0,1 százalékkal a ruházkodási cikkek, 0,8 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek, valamint 1,9 százalékkal a szolgáltatások árai. Az egyéb cikkek ára 2,3 százalékkal csökkent, ezen belül 7,3 százalékkal lettek olcsóbbak az üzemanyagok, a háztartási energia ára pedig 2,7 százalékkal mérséklődött.

A következő hónapokban 0,5 és 0,8 százalék között mozoghat az infláció, majd bázishatások miatt októberben 1 százalék, decemberben pedig 2 százalék fölé kerülhet az árak növekedési üteme – prognosztizálta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Mivel az infláció középtávon továbbra sem éri el a 3 százalékot, az MNB kismértékben tovább csökkentheti az alapkamatot. A ráta alakulását azonban jelentősen befolyásolhatják a nemzetközi, ezen belül is leginkább a görög események, így nem zárható ki a további kismértékű kamatcsökkentés, de a kamatok tartása sem. Amennyiben lecsendesedik a nemzetközi hangulat, legfeljebb további két, 0,1 százalékos kamatvágás lehetséges, ellenkező esetben egyelőre leállhat a kamatcsökkentés – fogalmazott Suppan Gergely, aki szerint a kamatokat a jövő év végéig alacsonyan tarthatja az MNB, így legkorábban jövő ősszel várható kisebb kamatemelés.

infla2_1.jpg

Szólj hozzá

infláció alapkamat kamatcsökkentés suppan gergely fogyasztói árak