Autógyárak adhatnak új lendületet az iparnak


2015. júl 07. írta: Magyar Takarék

Májusban 1,5 százalékkal bővült éves szinten az ipari termelés a megelőző havi 6,3 százalékot követően, az adatokat azonban torzítja, hogy a hónapban két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt - értékelte a KSH kedden ismertetett számait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Munkanaphatással megtisztítva 6,2 százalékkal emelkedett a szektor kibocsátása. Az év második felében egyes hónapokban újra kétszámjegyű lehet a növekedés, így a tavalyi 7,6 százalék után idén is közel 7,5 százalékkal emelkedhet az ipari termelés a Takarékbank várakozásai szerint.

Az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az ipari termelés 0,2 százalékkal csökkent májusban. Miután idén júniusban a munkanapok száma kettővel meghaladta az egy évvel azelőttit, a kiigazítatlan júniusi adat feltehetően kétszámjegyű növekedést mutathat.

A növekedéshez továbbra is a járműgyártás járult hozzá leginkább. Márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek. Ennek hatása leginkább a következő hónapokban jelentkezhet, amit az is támogathat, hogy júniusban érdemben, 14 százalék fölé gyorsult a nyugat-európai autóértékesítések növekedése - fogalmazott az elemző. A kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a közelmúltban jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus emelkedésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén. A dinamika az év második felében a tavalyi alacsony bázis miatt is erősödhet, amit az okozott, hogy a Suzuki leállt két korábbi modell gyártásával. A belső és külső kereslet javulása, a tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá.

ipar_blog1.jpg

Szólj hozzá