Gyorsabban nőtt a kiskereskedelmi forgalom


2015. júl 03. írta: Takarék

Az áprilisi 5 százalékról májusban 5,2 százalékra ugrott a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, megfelelve a Takarékbank várakozásának. Az év második felében a bank elemzői szerint enyhén lassulhat a bővülés, 2015 egészében pedig 5 százalékkal emelkedhet a forgalom a tavalyihoz képest.

A növekedés húzóereje továbbra is a nem-élelmiszer szegmens (9,7 százalék), miközben az üzemanyag (5,6 százalék) és az élelmiszer (1,1 százalék) szegmensben lassul a növekedési dinamika.

kisker_majus.jpg

Az év első öt hónapjában összességében 6,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest, az év hátralévő hónapjaiban pedig két ellentétes hatás érvényesülhet – fejtette ki Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője. A kifehéredésből származó növekedési hatás egyre gyengül, ugyanakkor a banki elszámoltatás következtében a lakosságnál maradó többletjövedelem jelentős része megjelenik majd a kiskereskedelemben. Emellett továbbra is támogatja a kiskereskedelmi eladások stabil bővülését a 3,5-4 százalék körüli reálbér-növekedés valamint a javuló munkaerő-piaci helyzet.

A fenti hatások egyenlegeként, valamint a tavalyi év második felének magasabb bázisai miatt a Takarékbank elemzői a kiskereskedelmi forgalom növekedésében enyhe lassulást várnak, az év egészének átlagában pedig 5 százalékos bővülést prognosztizálnak. A nettó export mellett tehát a lakossági fogyasztás lesz az idei évre várt 3,3 százalékos GDP-növekedés húzóereje.

Szólj hozzá

fogyasztás kiskereskedelem lakossági fogyasztás oszlay andrás gdp-növekedés