A versenyszféra húzza a foglalkoztatást


2015. jún 19. írta: Magyar Takarék

Áprilisban 3,6 százalékkal haladták meg a magyarországi bérek az egy évvel azelőttieket a márciusi 4,9 százalékos emelkedést követően a KSH adatai alapján. A foglalkoztatottak száma a versenyszférának köszönhetően tovább bővült. A Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint idén mintegy 3,5 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek.

A bérek emelkedésének lassulása a nem rendszeres keresetekhez köthető - amennyiben csak a rendszeres kereseteket vesszük figyelembe, akkor a bérnövekedés éves üteme 4,3 százalékos volt a nemzetgazdaságban.

Az alkalmazásban állók létszáma 1,1 százalékkal bővült egy év alatt, ezen belül azonban a vállalkozásoknál 2,5 százalékos a növekedés, míg az állami foglalkoztatásban 2 százalékos visszaesés látható. A közfoglalkoztatás december óta tartó csökkenő trendje áprilisban megfordult, így a márciusi 151 ezret követően áprilisban már 185 ezer főt alkalmaztak a közfoglalkoztatási programok keretében. A bérnövekedés ütemének lassulását nem kis részben ez magyarázza, ha ugyanis a közfoglalkoztatottak nélkül tekintjük, akkor az éves bérnövekedés jóval kevésbé lassult áprilisban (a márciusi 3,2 százalékról 2,6 százalékra).

Összességében, a rendszeres bérek által kirajzolt trendnövekedés továbbra is 4 százalék körüli, ami az év hátralévő részében is irányadó maradhat. A Takarékbank júniusi új előrejelzése alapján 2015 egészében 0,4 százalékos inflációt várunk, így idén mintegy 3,5 százalékos reálbér-növekedés valósulhat meg - értékelt Oszlay András, a Takarékbank Közgazdasági Kutatási és Elemzési Önálló Osztály osztályvezetője. A foglalkoztatási helyzetnek a tavalyinál valamivel kevésbé látványos javulása mellett, részben a növekvő vásárlóerő, részben egyedi hatások (banki elszámoltatás és a forintosítás következtében enyhébb és kiszámíthatóbb adósságteher) miatt a gazdasági növekedés fő ereje az év hátralévő részében a lakossági fogyasztás lesz.

berek_2.jpg

Szólj hozzá

makrogazdasag