Nehéz beárazni a görög válság hatásait


2015. jún 17. írta: Takarék

A görögországi fejleményeknek jelentősebb hatásai nem lesznek Magyarországra nézve - mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az Origónak.

Az Európai Unió szeretné végre megoldani a görög adósságválságot: az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön kezdenek tanácskozni a rendezésről. Az EU már belengette, hogy ha nem sikerül megegyezésre jutni az athéni vezetéssel, haladéktalanul rendkívüli uniós csúcsot hívnak össze.

A magyar reálgazdaságra nincs hatása a válságnak, mert a kiutazó turistákon kívül semmilyen kapcsolatunk nincsen a görög gazdasággal - fogalmazott Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője szerint az áruforgalom minimális a két ország között, ahogy a magyar és a görög pénzügyi rendszer között sincsen kapcsolat – szemben például Szerbiával és Romániával, ahol vannak görög tulajdonú bankok.

A forintot és az állampapírokat érinti

A görög válság negatívan hat az európai piacokra, emellett áttételes hatásai is lehetnek – ezek már érintik Magyarországot is:

- a feltörekvő devizákkal együtt a forint is gyengül, valamint

- a kockázatkerülés miatt emelkednek a hosszú lejáratú kötvényhozamok, így drágul az államadósság finanszírozása.

Rossz a hangulat

Suppan Gergely szerint az egyre elhúzódó görög válság egyre negatívabb hangulatot eredményez az európai üzleti hangulatban is. Példaként a német ZEW kutatóintézet gazdasági hangulatindexét említette, amely júniusban héthavi mélypontra esett – épp a görögök miatt.

Mindezek lassíthatják az EU gazdasági növekedését is, de visszaeséstől nem kell tartani - fejtette ki az elemző.

euro1.jpg

Szólj hozzá