Az inflációs meglepetés ellenére folytatódhat a kamatvágás


2015. jún 09. írta: Magyar Takarék

A várt 0,3 százalékkal szemben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban havi összevetésben, így az áprilisi -0,3 százalékról 0,5 százalékra emelkedett az éves infláció - számolt be kedden a KSH. A Takarékbank elemzői szerint éves átlagban idén 0,5 százalék körüli alakulhat az infláció mértéke, de a maginflációban nem lehet érdemi gyorsulásra számítani.

A havi áremelkedés üteme különösen az élelmiszerek (1,1 százalék) és az üzemanyagokat is tartalmazó egyéb javak (1,7 százalék) körében haladta meg a várakozásokat. Bár a havi adat erősnek számít (utoljára 2013 januárjában láthattunk ilyen magas értéket), a szezonális élelmiszerek és az energiaárak változásait kiszűrő maginfláció alapján továbbra sem beszélhetünk komoly inflációs nyomásról - értékelte az adatokat Oszlay András, a Takarékbank Közgazdasági Kutatási és Elemzési Önálló Osztályának vezetője. A maginfláció mindössze 0,2 százalék volt havi, és 1,3 százalék volt éves összevetésben májusban. Ugyan ez is gyorsulást jelez az áprilisi 1 százalékról, de messze nem olyan mértékű, hogy az MNB komolyan átértékelje a jelenleg folytatott monetáris lazítási politikáját. Még úgy sem, hogy a forint elmúlt másfél hónapban tapasztalt gyengülése további, igaz, meglehetősen enyhe inflációs "löketet" jelenthet rövid távon.

Noha az inflációs pálya az év hátralevő részében a korábban becsültnél valamivel magasabban alakulhat, a 12 havi infláció leghamarabb szeptemberben kerülhet 1 százalék fölé, hogy aztán bázishatások által segítve decemberre 2 százalék fölé ugorjon majd - prognosztizálták a Takarékbank elemzői. Az MNB júniusban még biztosan tovább vág, onnan pedig a saját új inflációs előrejelzéseinek figyelembe vételével dönthet esetleges további csökkentésről. A Takarékbank elemzői 1,50 százalékon várják a kamatvágási ciklus alját.

infla_2.jpg

Szólj hozzá

makrogazdaság