Megugrott a belső fogyasztás


2015. jún 08. írta: Magyar Takarék

A külkereskedelem többlete 533,6 millió euróra emelkedett áprilisban az egy évvel ezelőtti 513,2 millió euróról - közölte hétfőn a KSH. A kivitel euróban számolt értéke 8,95 százalékkal, míg az import euróértéke 9,34 százalékkal bővült, így a külkereskedelmi mérleg 20,4 millió euróval javult. Az import exporténál gyorsabb növekedése a belső kereslet megugrását tükrözheti. A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet a Takarékbank prognózisa szerint.

kulker1_2.jpg

Az első négy hónapban 552 millió euróval 3020 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, az export euróértéke 8 százalékkal, az importé 6,6 százalékkal bővült. Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány-javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják. A kivitel erősödése részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető.

A külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az adatok kapcsán. A tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet. A háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is, ami akár 2 milliárd euróval is csökkentheti az energiaimport értékét, így igen jelentős mértékben javítja a cserearányt. Az elemző szerint a várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére lehet számítani középtávon.

kulker2_2.jpg

Szólj hozzá

makrogazdaság