Tartja a jó formát az ipar


2015. jún 05. írta: Takarék

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel ezelőttihez képest - ismertette a KSH. A tavalyi 7,6 után 2015 egészében közel 7,5 százalékkal bővülhet tovább a szektor teljesítménye a Takarékbank elemzői szerint.

A növekedéshez továbbra is a járműgyártás járult hozzá leginkább. Márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek, aminek hatása leginkább a következő hónapokban jelentkezhet - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a közelmúltban jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is a termelés dinamikus bővülésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, a gumigyártás, az autóipari beszállítók és a vegyipar területén. A tartósan magas bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá, ahogyan a belső és külső kereslet javulása is. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt gyorsulhat az ipari termelés dinamikája.

ipar_2.jpg

Az előző, kiugróan erős hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat szerint áprilisban 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés. Márciusban havi összevetésben 2,6 százalékkal emelkedett a kibocsátás.

Szólj hozzá

ipar ksh ipari termelés suppan gergely