Nőhet a boltok forgalma az elszámolás miatt


2015. jún 03. írta: Magyar Takarék

A várakozásoknak megfelelően 5,3%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban naptárhatástól megtisztítva, a nyers adat szerint a növekedés 4,4% volt, ami lassulást mutat az előző hónapok kiemelkedő ütemű növekedését követően – derül ki a KSH szerdán közzétett adataiból. A Takarékbank szerint a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint csökkentheti a háztartások óvatossági megtakarításait. A bank 5 % feletti növekedésre számít idén a kiskereskedelmi forgalomban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8%-kal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően 9,3%-kal emelkedett az értékesítés volumene áprilisban.

A foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban – véli a Takarékbank szenior elemzője. Suppan Gergely szerint az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat, a forgalom növekedését továbbá az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja. Az év második felében ugyanakkor a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme. Ezek hatására a bank idén 5% feletti növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik.  Suppan szerint a vasárnapi zárvatartás ugyan okozhat átmeneti kilengéseket, azonban ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja.

A Takarékbank szerint idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését, míg a jövő évi kilátásokat az SZJA csökkentése javíthatja kismértékben. Az olajárak zuhanása az európai háztartásokat is kedvezően érinti, számos európai országban szintén megfigyelhető a kiskereskedelmi forgalom idei év eleji jelentős élénkülése, így a javuló európai gazdasági kilátások szintén kedvező hatással lehetnek a hazai gazdaságra nézve.

kisker_forgalom.jpg

Forrás: KSH, Takarékbank

 

Szólj hozzá

makrogazdaság suppan gergely