Nagy dobásra készül a Posta


2015. jún 02. írta: Magyar Takarék

Új szolgáltatásokkal és termékekkel tölti fel a Magyar Posta a 2700 fizikai postahely tartalmát annak érdekében, hogy racionálisan életben maradjon a jelenlegi hálózat, hiszen a klasszikus tevékenységből származó bevétel csökken és a társaság 30 ezer embert alkalmaz. Erre jó lehetőség a logisztikai üzletág folyamatos fejlesztése, a nemzeti közműcégek számára működtetett ügyfélszolgálat és a takarékszövetkezeti hálózatban való részvétel, a pénzügyi termékportfólió bővítése - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában Szarka Zsolt. A Magyar Posta vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy akár már 2015-ben lehetnek újabb, nemcsak a termékek szintjén mutatkozó jelei a takarékszövetkezeti integráció és a posta együttműködésének. Tavaly kifejezetten jó évet zárt a cég és hasonló folyamatok látszanak az idei első negyedévben is.

Tartják az irányt

Teljesültek 2014-ben a stratégiában megfogalmazott üzleti tervek, és az idei első negyedévben is hasonló irányok érvényesülnek – mondta el Szarka Zsolt az interjúban.

Az elmúlt két és fél évben olyan folyamatokat, fejlesztéseket és beruházásokat indított el vagy zárt le a Magyar Posta, amelyek hosszú távon is megalapozzák a Társaság fenntartható fejlődését és megteremtik az eredményes működés alapjait – fejtette ki a vezérigazgató. Az új menedzsment 2013-as kinevezését követően új stratégiát dolgozott ki, melynek a hagyományos üzletágak stabil működése és a diverzifikált bevételi struktúra mellett az innováció a központi eleme. A stratégia a "jövő postájának" a megalapozását szolgálja.

„Ha a jövő postájáról beszélünk, annak örülnék, ha az az egyik legjelentősebb, legsikeresebb, több lábon álló és továbbra is az egyik legnagyobb foglalkoztató lenne Magyarországon” – fogalmazott Szarka. A vezérigazgató hozzátette: egy modern, innovatív és az ügyfelek szolgálatában álló "barátságos" jelzővel illetett intézményt képzel el, amely a levél, vagy a csomag üzletágban is számos e-szolgáltatással jelentkezik. Ennek érdekében már több fejlesztést elindítottak, illetve a pénzügyi üzletágban az elmúlt időszakban már meg is jelentek ilyen típusú szolgáltatásokkal.

Komplex szolgáltatások

A jövőben mindenképpen a komplex szolgáltatások nyújtását helyezik előtérbe, legyen szó magánszemélyekről vagy vállalatokról – hangsúlyozta a vezérigazgató. Kiemelte, hogy a posta fő bevételi forrásában, a levélküldemények területén folyamatos csökkenés tapasztalható, miközben más postai szolgáltatási területeken, például a csomagszállítás területén folyamatosan erősödő versenyben kell helytállniuk. Ezeken a területeken jelentős beruházásokat, fejlesztéseket végeznek: olyan rendszereket, struktúrákat kell lecserélni, amelyekhez legalább egy évtizede nem nyúltak hozzá. Ezekre mindenképp szükség van, hogy a növekedés ne ütközzön korlátokba. Ilyen beruházás volt többek közt a budaörsi logisztikai központ levélfeldolgozó gépének cseréje. 

A vezérigazgató az elmúlt évek fontos eseményei között emelte ki, hogy a Magyar Posta szoros együttműködést alakított ki a takarékszövetkezeti szektorral. Mivel méretét tekintve a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti integráció is egyedülálló magyarországi pénzügyi hálózat, a két csoport együtműködése számos területen ad lehetőséget a szinergiák kihasználására. Az együttműködés révén mindkét félnél növekedhet a hatékonyság, gazdaságosabb, fenntarthatóbb modell alakulhat ki – fogalmazott a vezérigazgató. Szarka Zsolt hangsúlyozta, nem tartja kizártnak, hogy akár már 2015 folyamán jelei lesznek a posta és a takarékszövetkezeti integráció együttes megoldásainak. Ebben az első lépések már megtörténtek, például a Magyar Postának és a Takarékszövetkezeteknek van közös befektetési alapjuk, de további, nem csak termékszintű lépések is várhatóak – jelentette ki.

Fenntartható modell

A stratégiai együttműködések körében Szarka megemlítette azt a tavaly szeptember 30-ával zárult tranzakciót, melynek eredményeként a Magyar Posta az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-ben 49 százalékos részvénytulajdont szerzett. A tulajdonszerzésnek köszönhetően már az idei év nyarán bővül a Posta pénzügyi termékportfóliója, jön például egy rövid lejáratú hiteltermék, ami klasszikusan lakossági fogyasztási hitel lehet – közölte. A következő fontos lépés a fejlesztések sorában, hogy 5700 darab POS-terminált cserél le a társaság, ezek közül 3400 POS-terminál telepítése valósul meg május végéig. Ennek köszönhetően már nem minősül készpénzfelvételnek bankkártyás fizetés a hálózatban.

Végül hangsúlyozta: ha nem elég hatékonyan, vagy indokolatlan költségek mellett működik a társaság, akkor hosszú távon nem fogja tudni biztosítani a szolgáltatások fenntartását. Éppen azért helyeztek nagy hangsúlyt a fejlesztésekre, az új szolgáltatásokra és a növekedésben legnagyobb potenciállal rendelkező területekre, mint a pénzügyi szolgáltatások vagy a logisztika, hogy kompenzálni tudják a kieső bevételeket. Kiemelte: a takarékszövetkezeti integrációval való együttműködés is nagyon sokat segíthet, támogathatja a posta törekvéseit, hiszen biztosíthatja a hosszú távú fennmaradást olyan helyeken is, ahol egyébként gazdaságilag az teljesen irracionális lenne.

szarkazsoltcikkbe2-20150601.jpg

Forrás: portfolio.hu (szöveg és kép)

Szólj hozzá

integráció