Még idén befektetési ajánlást kaphatunk


2015. jún 02. írta: Magyar Takarék

Még idén befektetési ajánlású osztályzatot adhat Magyarországnak a Fitch Ratings, a másik két nagy hitelminősítő pedig várhatóan javítja magyar besorolásainak kilátását - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni közgazdászai pénteki elemzésükben. A ház elemzői hangsúlyozták, a Magyar Nemzeti Bank a legutóbbi, 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés után sem adott olyan jelzést, hogy júniusban véget vetne monetáris enyhítési ciklusának; az MNB alapállása "az 1,00 százalékos alapkamat felé tartó" további kamatcsökkentések előtt is megnyithatja az utat.

Magyarország "egy lépéssel közelebb került" a befektetési ajánlású osztályzathoz, miután a Fitch a múlt héten pozitívra javította (http://magyartakarek.blog.hu/2015/05/23/a_fitch_is_javitott_a_magyar_kilatasokon) a magyar államadós-osztályzatok kilátását az addigi stabilról, megnyitva az utat a felminősítés előtt - emelték ki a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben. Amennyiben a 2016-ra szóló magyar költségvetés konzervatív alapállású lesz, ha a bankadó a terveknek megfelelően csökken, és "ha nem lesznek negatív meglepetések", akkor az elemzők szerint a Fitch november 20-án esedékes következő felülvizsgálatán visszaemelheti Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába.

A ház elemzői szerint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's szintén idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javíthatja a magyar szuverén adósosztályzatokra érvényes kilátást, amely jelenleg mindkét cég listáján stabil. A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én kerül sorra, a Standard & Poor's szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot. A magyar államadós-besorolás mindhárom cégnél egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású "BBB/Baa" osztályzati sávtól.

A Morgan Stanley elemzői a hivatalos várakozásoknál derűlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A ház jelenlegi - nemrégiben jelentősen javított - prognózisa az idei évre 3,5, jövőre 2,5 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. A cég a nemrég bejelentett felülvizsgálat előtt idén 2,9, jövőre 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számolt. A Morgan Stanley elemzői pénteki helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy prognózisaik jobbak az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzéseknél.

A ház szerint ugyanakkor ebben a növekedési környezetben is van még mozgástér a további monetáris enyhítésre, nem utolsósorban azért, mert a devizaalapú hitelek átváltása - az új, sávos inflációs cél kijelölésével együtt - növelte az  MNB monetáris politikájának szabadságfokát. A devizahitelek átváltása a Morgan Stanley elemzői szerint hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából.

A cég londoni közgazdászai kiemelik pénteki elemzésükben, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a héten végrehajtott újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés után sem adott olyan jelzést, hogy júniusban véget vetne monetáris enyhítési ciklusának. A Morgan Stanley elemzői szerint ez növekvő, lefelé ható kockázatot gyakorol a cég azon jelenlegi előrejelzésére, amely 1,50 százalékos alapkamaton valószínűsíti az MNB enyhítési ciklusának végét. A ház szerint az MNB alapállása "az 1,00 százalékos alapkamat felé tartó" további kamatcsökkentések előtt is megnyithatja az utat.

Más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel az a lehetőség, hogy az MNB jóval 1,50 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi ciklusban. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési elemzőinek várakozása az, hogy a jegybanki alapkamat 1,25 százalékig csökken az enyhítési ciklus végére. A GS londoni elemzői szerint az inflációs kilátások mellett az is alátámasztja az MNB enyhítésre hajló alapállását, hogy a Fitch Ratings pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását. A Goldman Sachs jelentősen lefelé módosította kamatvárakozását, korábban ugyanis 1,60 százalékos alapkamaton várta az MNB monetáris enyhítési ciklusának végét. A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni elemzői 1,20-1,30 százalék között várják az MNB-alapkamat mélypontját, és véleményük szerint a forint euróárfolyamának nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene e kamatkilátás módosulásához. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,65 százalékról, feltéve, hogy addig nem romlik markánsan a globális kockázatvállalási hangulat.

 fitch.jpg

Forrás: MTI

Szólj hozzá

makrogazdasag