Erősödik a munkaerő-kereslet


2015. máj 29. írta: Takarék

A várakozásokkal összhangban 7,6 százalékra ereszkedett a munkanélküliségi ráta a február-áprilisi időszakban az előző háromhavi átlagos 7,8 százalékról, ami megfelel a szezonális hatásoknak, valamint jelzi a kedvező munkapiaci folyamatokat - derül ki a KSH csütörtökön közölt adataiból. A Takarékbank prognózisa szerint idén a korábban várt 7,3 százaléknál is alacsonyabb szintre, 7,2 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról. Egy ugyancsak friss statisztika szerint a beruházások az első negyedévben 4,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, ezzel együtt idén összességében 2-3 százalékos bővülést várnak a Takarékbank elemzői.

A foglalkoztatottak száma a január-márciusi átlaghoz képest a szezonális hatásoknak megfelelő mértékben, 23,6 ezerrel, míg éves összevetésben 73 ezer fővel 4,141 millióra nőtt, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi. A foglalkoztatás bővüléséhez elsősorban a dinamikusan növekvő reálgazdaság és a közelmúltbeli beruházások járultak hozzá, mivel túlnyomó részben a nem közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszáma emelkedett. Így a foglalkoztatás bővülését gyakorlatilag teljes egészében a növekvő munkaerő-kereslet okozta.

Továbbra is dinamikus javulást mutat az ipari foglalkoztatási statisztika, ahol az első negyedévben 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, ezen belül a feldolgozóiparban 24,4 ezerrel, az építőiparban 20,2 ezerrel. A szolgáltatások területén 53 ezerrel nőtt a létszám, ezen belül a piaci szolgáltatók 8,3 ezerrel csökkentették, a közszolgáltatók 61,4 ezerrel emelték a foglalkoztatottak számát. Kedvező, hogy a növekedésen belül 67,7 ezer fővel a hazai foglalkoztatás bővült, míg a külföldön dolgozók száma kisebb mértékben, 11,6 ezerrel nőtt.

A munkanélküliek száma a január-márciusi időszak átlagához képest 9,4 ezer fővel, míg az egy évvel korábbi bázissal összevetve 19 ezer fővel mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra csökkent a 2014 hasonló időszakában regisztrált 8,1 százalékról.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet a munkanélküliségi ráta.

munkanelkuliseg_3.jpg

A magas bázis hatására csökkentek a beruházások

Az egy évvel ezelőtti, kiemelkedően magas bázis hatására 4,5 százalékkal csökkentek a beruházások az első negyedévben. A gép- és berendezés beruházások 1 százalékkal, az építési beruházások 8,9 százalékkal mérséklődtek. A versenyszféra beruházásai 0,7 százalékkal, a költségvetési szféra beruházásai pedig 10 százalékkal estek vissza a magas bázis miatt. A beruházások a legtöbb ágazatban csökkentek, azonban a feldolgozóiparban emelkedtek. Erőteljes, 14,5 százalékos bővülés volt az energiaszektor, valamint 28,1 százalékos növekedés a vízellátás, szennyvíz, hulladékgazdálkodás területén. A magas bázis miatt 8,3 százalékkal csökkentek a szállítás, raktározás ágazat beruházásai a tavalyinál alacsonyabb vasút- és autópálya-építések, illetve tömegközlekedési fejlesztések miatt.

Idén a bázishatások miatt a beruházások dinamikája a tavalyinál alacsonyabb lehet, azonban a növekedés folytatódhat - fogalmazott Suppan Gergely. Az EU által támogatott beruházások - a 2007-2013 közötti ciklus forrásainak 2015 év végéig való felhasználhatósága miatt – továbbra is hozzájárulnak a beruházásokhoz, miközben elindultak a 2014-2020-as ciklus első pályázatai is. Az élénkülő belső kereslet támogatják a versenyszféra beruházásait, főbb európai piacainkon pedig szintén élénkülhet a külső kereslet az olajárak zuhanása, a gyengülő euró, és az EKB mennyiségi lazítása következtében. Az MNB növekedési hitelprogramja, annak kiszélesítése, az EXIMBANK hitelei és más kedvezményes hitelformák (például Széchenyi-kártya) szintén serkenthetik a kkv-k beruházásait. A történelmi alacsony szinten tartózkodó hazai kamatok, így tőkeköltségek hozzájárulhatnak az elmúlt években, évtizedekben elhalasztott beruházások megvalósulásához, mivel egyes projektek megtérülése pozitívvá változhatott, illetve számottevően javulhatott. Az alacsony kamatok, a javuló fogyasztói bizalom, a háztartások mérlegkiigazítási folyamatának előrehaladása, további lakástámogatási formák bevezetése és a kedvező ár-érték arányok miatt a közeljövőben élénkülhetnek a lakásberuházások is. A hazai gazdaság javuló megítélése, a kereskedelmi ingatlanpiaci kihasználatlansági ráták csökkenése miatt emelkedhetnek a kereskedelmi ingatlanpiaci beruházások is. A Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint így idén a beruházások 2-3 százalékkal növekedhetnek, azonban a 2007-2013-as EU ciklus kifutása miatt 2016-ban nem kizárt egy kisebb visszaesés sem.

Szólj hozzá

munkanélküliség ksh prognózis beruházások suppan gergely Takarékbank