Vége az élelmiszeripar vesszőfutásának


2015. máj 24. írta: Takarék

Tavaly új csúcsra, 101 milliárd forintra emelkedett az élelmiszeripari beruházások teljesítményértéke, a finanszírozásban pedig tovább erősödött a banki források szerepe. Folytatódott az ágazat termelésbővülése is, noha még mindig elmarad a 2002-es értéktől. Bár az élelmiszeripar egyelőre korlátja agrárpotenciálunk kihasználásának, a kedvező jelek szerint ez megváltozóban van - véli Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető agrárszakértője az agrárszektor.hu-n megjelent elemzésében.

Az élelmiszer-terméklánc „gyenge láncszeméből” kitörési ponttá válhatna az élelmiszeripar Magyarországon. Az ágazat 2013 óta kiemelt stratégiai jelentőséggel bír, és már készülnek azok a pályázati kiírások is, amelyek hosszú időre meghatározzák a fejlesztési irányvonalakat, lehetőségeket.

Az élelmiszeripar ágazati beruházásainak teljesítményértéke 2009 óta folyamatosan növekszik, az Agrárgazdasági Kutató Intézet előzetes adatai szerint tavaly 101 milliárd forintos értékkel már múlta felül a 2007-ben elért 99 milliárdos csúcsot. Tavaly az élelmiszeripar beruházásai jelentősen, mintegy 40 százalékkal haladták meg az előző évit.

fz.jpg

A folyamat kapcsán két változást kell kiemelni. Az egyik, hogy újra növekszik a banki források szerepe a beruházások finanszírozásában, de arányuk még mindig csupán 9 százalékot tett ki tavaly. Az év végén az élelmiszeripar hitelállománya 19 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez a teljes hitelállomány 5,6 százalékának felelt meg. A beruházásokat az élelmiszer-feldolgozók háromnegyed részben saját forrásból finanszírozzák. A másik, hogy a járműberuházások értéke megduplázódott tavaly – a beruházások kétharmadát a gépek és berendezések adják. E beruházások értéke 51 százalékkal emelkedett 2014-ben.

Ezzel együtt, jóllehet az élelmiszeripari termelés az elmúlt években nőtt, továbbra is alatta van a 2002. évinek. A 2013. évi megtorpanás után tavaly már közel 5 százalékkal, idén az első negyedévben pedig 6,5 százalékkal nőtt az élelmiszeripar termelésének volumenindexe.

Mit hozhat a jövő?

Évtizedes küzdelmek után szemléletváltás történt, történik az ágazatban. A jelek szerint a terület túljutott a piacvesztés időszakán, hiszen növekszik a termelés, miközben a beruházási kedv is élénkül. Az alacsony tőkeerő és jövedelmezőség miatt azonban a magyarországi élelmiszeripar kis- és közepes vállalkozásai támogatás nélkül csak a legritkább esetben tudnak fejleszteni, ezért döntő jelentőségű, milyen pályázatokat írnak ki. A támogatások most kialakuló feltételrendszere hosszú időre meghatározza az ágazat versenyképességének alakulását.

A Takarékbank Agrár Központjának várakozásai szerint a 2014-es 2633 milliárd forintról 2020-ig 3100 milliárd forintra emelkedhet az élelmiszeripari termelés értéke, az ennek alapját képező mezőgazdasági termelés pedig 19 százalékkal bővülhet az évtized végéig. A növekedés hajtóereje továbbra is az export maradhat, aránya az ágazat összesített árbevételében meghaladja a 40 százalékot. A prognózis szerint az önellátási szint 120 százalékáról 150 százalékra nő a kibocsátás, az élelmiszerek belföldi forgalmazásának 20 százalékos bővülése mellett. A legfontosabb élelmiszerekből a közvetlen értékesítés 25 százalékkal emelkedhet. A finanszírozási környezet javulása mellett a fogyasztói elkötelezettség erősödése is valószínűsíthető.

Forrás: agrárszektor.hu

Szólj hozzá

élelmiszeripar élelmiszer agrárium Fórián Zoltán Agrár Központ