MNB:a bankok vállalták a hitelezésbővítést


2015. máj 22. írta: Takarék

A magyarországi bankok egyöntetűen kifejezték, hogy támogatják a hitelezés bővítését és a gazdaságot - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A bankok elsősorban a vállalati, és azon belül is a kis- és közepes vállalati szektorban szeretnék növelni hitelezésüket 2015 és 2017 között.

A Magyar Bankszövetség összesítette a bankok hitelezési vállalásait, amelyeket eljuttatott a jegybanknak. Az MNB által is szorgalmazott vállalások alapján a bankok a banki különadó mérséklődésével párhuzamosan élénkítik a hitelezési aktivitásukat, és ezáltal hozzájárulnak a tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedéshez - olvasható a közleményben.

A bankok kilencven százaléka jelezte, hogy szeretné kibővíteni a hitelezését, főleg a kis- és középvállalkozások (kkv) szektorában - mondta ennek kapcsán Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli adásában. Ez egy hiányzó láncszem, mivel a kormány - betartva az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást - elkezdte csökkenteni a bankadót - tette hozzá.

A kormány és az EBRD közötti megállapodás alapján a banki különadó csökkentése jelentősen segíthet abban, hogy a bankrendszer eredménye nőjön és ezen keresztül a belső tőkeképződési képessége erősödjön - fogalmaz a jegybank. A hitelezési képesség növekedése megteremti annak a lehetőségét, hogy a bankrendszer egyre önállóbban, a korábbiaknál nagyobb mértékében támogassa a hitelezési aktivitásán keresztül a gazdaság fenntartható növekedését.

Az MNB becslései szerint a vállalati hitelállomány 1 százalékos növekedése 0,2 százalékkal emeli a bruttó hazai termék (GDP) értékét. Ha pedig a hitelállomány növekedése főként a kkv szektorban valósul meg - ahol a munkahelyek többsége található - az érdemben hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez is. A jegybank szerint hosszabb távon Magyarországon – a jegybanki programokra egyre kisebb mértékben ráutalva - évi 6-7 százalékos vállalati, évi 10 százalék körüli kkv, és visszafogott lakossági hitelállomány-bővülésre van szükség ahhoz, hogy a 3 százalék feletti gazdasági növekedés fennmaradjon. Ez egyúttal az MNB bankokkal szembeni hitelezési aktivitásra vonatkozó elvárásának is tekinthető.

A nemzeti bank számos eszközzel, köztük a növekedési hitelprogramon (nhp) keresztül támogatja a kkv-szektor finanszírozását, és csökkenti az ügyfelek kamatterheit. Az nhp indulásával az első szakaszban lebontották a hitelpiaci korlátokat és nőtt a verseny, később a második szakaszban az új hitelezés előtérbe kerülésével pedig már jelentősen emelkedett a beruházási aktivitás, és ezen keresztül a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság. A növekedési hitelprogramot többféle termékkel lehet kombinálni, uniós támogatásokkal is, a bankoknak pedig egyre inkább megéri ezeket a termékeket kombinálni - fogalmazott Nagy Márton. Az nhp-n kívüli hitelezés azonban nagymértékben szűkül, emiatt a jegybank még mindig nem tudja csökkenteni a kkv-hitelpiac támogatásának intenzitását. Az MNB fontosnak tartja, hogy a kívánt 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővülést a bankok egyre nagyobb mértékben piaci alapon legyenek képesek megvalósítani.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözölte, hogy a bankok vállalták a hitelezési aktivitás növelését. Az MNB közlése szerint elkötelezett amellett, hogy a hitelezési fordulat fennmaradjon, és a bankok - a jegybanki programokra egyre kisebb mértékben ráutalva - egyre nagyobb finanszírozást biztosítsanak a gazdaságnak.

penzOTIVA.jpg

Forrás: MTI

Szólj hozzá

bankszövetség ebrd hitelezés MNB NHP