Váratlanul nagyot nőttek a bérek


2015. máj 21. írta: Takarék

A várakozásoknál jelentősebben, 4,9 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó bérek márciusban, míg a reálbérek 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - derül ki a KSH csütörtökön nyilvánosságra hozott statisztikájából. A vállalkozások 3,2 százalékkal több alkalmazottat foglalkoztattak, ami a versenyszféra munkaerő-keresletének erősödését jelzi. Idén mintegy 4 százalékkal nőhetnek a reálbérek a Takarékbank elemzőinek prognózisa szerint.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 3,2 százalékos volt, a versenyszférában 3,6 százalékkal bővültek, a havi rendszeres keresetek pedig 3,2 százalékkal emelkedtek márciusban, valamivel gyorsabban, mint a megelőző hónapban. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak kivételével 2,5 százalékkal múlták felül a keresetek a tavalyi bázist.

Tavaly 3 százalékkal javultak a bruttó és nettó bérek, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérnövekedés 4,9 százalék volt, így a reálbérek -0,2 százalékos infláció mellett 5 százalékot kissé meghaladó mértékben emelkedtek.

A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók létszáma 0,6 százalékkal bővült, a növekedés a közmunkaprogramok nélkül azonban elérte a 2,9 százalékot, ami a közfoglalkoztatottak számának csökkenését tükrözi az előző évi magas bázishoz képest. Kifejezetten biztató, hogy a vállalkozások 3,2 százalékkal több alkalmazottat foglalkoztattak, ami a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletét tükrözi – értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Idén 4 százalék körüli átlagos bérnövekedés és a várhatóan stagnálás közeli infláció hatására a reálbérek 4 százalékkal erősödhetnek, de ennek üteme év vége felé az infláció élénkülése miatt lassulhat. A reálbérek és a foglalkoztatás további bővülése mellett a devizahitelek elszámolása gyarapíthatja az elkölthető jövedelmet, így idén a háztartások fogyasztásának kissé 3 százalék feletti növekedésére számítanak a Takarékbank elemzői, akik szerint azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt nem kizárt ennél jelentősebb ütemű növekedés sem.

berek_1.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás ksh bérek keresetek suppan gergely