A vártnál nagyobb lehet a GDP-növekedés


2015. máj 13. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően, 3,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben - jelentette a KSH. Így Magyarország továbbra is az EU élvonalába tartozik a növekedési számok alapján. A Takarékbank elemzői szerint idén a teljes éves bővülés az első háromhavi teljesítményt megközelítve a korábban vártnál erőteljesebb, 3,3 százalékos, 2016-ban pedig 2,5 százalékos lehet.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a növekedés 3,1 százalékos volt az első negyedben, míg a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,6 százalékkal bővült a bruttó hazai termék. Az első negyedévben megismert ipari, építőipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi, szálláshely szolgáltatási adatok alapján számítani lehetett az erős teljesítményre, amelyek arra utaltak, hogy a gazdaságot a háztartások fogyasztása, a beruházások és a nettó export húzhatták - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint nem kizárt, hogy a GDP-mutató a készletek csökkenése miatt nem lett még nagyobb az első negyedben.

gdp.jpg

Az elemző szerint a következő negyedévekben hasonló ütemű növekedésre lehet számítani, mivel a devizahitelek elszámolása, az MNB növekedési hitel programjának kiterjesztése, valamint a várhatóan élénkülő európai gazdaság pozitív hatásai lendületben tarthatják a gazdaságot. A teljes éves bővülés az első negyedéves teljesítményt megközelítve idén 3,3, míg jövőre 2,5 százalékos lehet a Takarékbank várakozásai szerint, amit a tervezett adócsökkentések pozitívan befolyásolhatnak.

Magyarország továbbra is az élvonalban

A magyar gazdaság továbbra is felzárkózó pályán halad. A magyar GDP-növekedés az eddigi adatok alapján negyedéves szinten a hatodik, éves összehasonlításban pedig a második legnagyobb az Európai Unióban. Negyedéves szinten mind az EU, mind az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,4 százalékkal emelkedett, éves szinten a bővülés 1,4, illetve 1 százalék volt. Éves összevetésben várhatóan az ír adat lesz a legjobb, és a magyarnál a máltai, valamint a lengyel növekedés is magasabb lehet. A régióban a román gazdaság növekedési üteme 2,7-ről 4,3 százalékra gyorsult, míg a szlovák GDP 3,1 százalékkal emelkedett az előző negyedéves 2,4 százalékról. A cseh és a lengyel adatok pénteken jelennek meg.

gdp3.jpg

Szólj hozzá

gdp magyar gazdaság suppan gergely Takarékbank