0 százalékos inflációt vár a Takarékbank


2015. máj 08. írta: Magyar Takarék

A várakozásoknál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak áprilisban az egy évvel ezelőttihez, míg 0,4 százalékkal emelkedtek márciushoz képest - ismertette a KSH pénteken. Az idei év egészére korábban várt enyhén negatív adat helyett a Takarékbank elemzői immár 0 százalék körüli infláció valószínűsítenek 2015-re, míg 2016-ban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékos növekedését prognosztizálják.

inflacio1.jpg

A maginfláció az év negyedik hónapjában 1,2 százalékra nőtt az előző havi 1 százalékról, ami továbbra is tükrözi az inflációs nyomás hiányát. Összességében a háztartási energia (-5,1 százalék), valamint az egyéb cikkek (-4,5 százalék, ezen belül az üzemanyagok -12,1 százalék) árai csökkentek, a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék), a ruházkodási cikkek (0,1 százalék), az élelmiszerek (0,4 százalék), a szeszes italok, dohányáruk (2,7 százalék) és a szolgáltatások (2,1 százalék) pedig drágultak. Az élelmiszerárak vártnál kissé nagyobb növekedését elsősorban az idényáras termékek szokásos és nehezen előre jelezhető mértékű szezonális emelkedése okozta.

A jelenlegi kilátások alapján októberig 0-0,1 százalék között mozoghat az infláció, majd az év végére bázishatások miatt 1,8 százalékig erősödhet - értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az inflációra nézve mérséklődtek a lefelé mutató kockázatok az olajárak emelkedése és a dollár jelentős erősödése miatt (noha az olajárak még így is közel 45 százalékkal maradnak el az egy évvel ezelőtti szinthez képest). Tartósan alacsony olajárak esetén újabb rezsicsökkentés sem zárható ki, ami további lefelé mutató kockázatot jelent. Ebbe az irányba hatnak az oroszországi élelmiszer beviteli korlátozások is, amelyek tartósan lefelé szoríthatják az európai, ezen keresztül a hazai élelmiszerárakat. Enyhén felfelé mutató kockázatokat jelentenek az idei adóváltozások (termékdíjak bevezetése szélesebb körben, a szeszesitalok népegészségügyi termékadójának növelése, az útdíjfizetős autópályaszakaszok kiterjesztése), ezeket azonban messze ellensúlyozzák az előbb említett tényezők.

inflacio2.jpg

Mivel az infláció a 3 százalékos célkitűzést feltehetően nem éri el 2016 utolsó negyedéve előtt, így az MNB tovább mérsékelheti, majd a jövő év végéig alacsony szinten tarthatja az alapkamatot. Ezt a jegybanki kommunikáció is alátámasztja, így az elemző szerint arra lehet számítani, hogy júniusig két lépésben 1,50 százalékra süllyed az alapkamat. A forint a vártnál enyhébb defláció miatt erősödik, jelenleg a nemzetközi környezet is támogató, a feltörekvő devizák pedig többnyire szintén jelentősen erősödnek az euróval szemben.

Szólj hozzá

makrogazdaság