Kilőtt az ipar, GDP-meglepetés jöhet


2015. máj 07. írta: Magyar Takarék

Minden várakozást messze meghaladóan, 11,6 százalékkal bővült az ipari termelés márciusban az egy évvel azelőttihez képest. Tavaly összesen 7,6 százalékkal emelkedett az ipar kibocsátása, idén a korábban valószínűsítettnél is erősebb, közel 7,5 százalékos lehet a növekedés a Takarékbank elemzői szerint. Az első negyedévben eddig megismert ipari, kiskereskedelmi és vendéglátóipari adatok alapján nem zárható ki, hogy az első negyedéves GDP-mutató a tavalyi negyedik negyedéves 3,4 százalékos ütemet is felülmúlva komoly meglepetést okozhat.

ipar1.jpgMunkanaphatással megtisztítva az ipari termelés növekedése 9 százalékos volt márciusban, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat 2,6 százalékos emelkedést jelez. Miután az előző kéthavi adatot is jelentősen felfelé módosította a KSH, így az első negyedévben érdemben gyorsult az ipari termelés bővülési üteme a tavalyi utolsó negyedhez képest. A robusztus növekedéshez leginkább a járműgyártás járult hozzá, azonban jól teljesített az elektronikai és élelmiszeripar is. Márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet a termelésnek.

A kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is a szektor kibocsátásának dinamikus bővülésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén - jelezte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az újra emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása szintén erre utalnak, ahogyan a belső és külső kereslet javulása is támogathatja a trendet. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt élénkülhet az ipari termelés dinamikája.

ipar2.jpg

 

Szólj hozzá

makrogazdaság