Tovább javulhatnak a növekedési kilátások


2015. máj 05. írta: Magyar Takarék

Reálisak az Európai Uniónak megküldött konvergenciaprogram rövid távú céljai; amennyiben eltérés következik be, az is inkább kedvező irányú lehet - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kedden a Napi Gazdaságnak.

A kormány a múlt héten nyújtotta be frissített konvergenciaprogramját, amelyben 3 százalék fölé emelte idei növekedési prognózisát. Jövőre 2,5 százalékos, 2017-ben 3,1 százalékos, 2018-ban pedig 2,9 százalékos GDP-növekedés várható, miközben folyamatosan csökken az államadósság, s 2018-ra 70 százalék alá süllyed.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint reálisak az előrejelzések, olyannyira, hogy a gazdasági növekedés kedvezőbb is lehet a kormány előrejelzésénél. Így megfelelően javulhat a költségvetés mozgástere a tervezett adóváltozásokhoz, amit még a kamatkiadások meredek visszaesése is támogat. Az adócsökkentések pedig tovább javítják a növekedési kilátásokat, ami így további mozgásteret teremt a következő évekhez is. Ha a hiány, a nominális növekedés és az erős forint megmarad az év végére, az államadósság szintje akár az idén 72 százalék közelébe eshet, így már jövőre vagy legkésőbb két év múlva lecsúszhat 70 százalék alá – mondta Suppan.

Mint azt Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a köztévének kifejtette, a kormány várakozásai szerint a következő években is az európai uniós átlag felett alakulhat a növekedés. A konvergenciaprogramban nemcsak a pozitív folyamatokat, hanem a kockázatokat is figyelembe vették, így az orosz−ukrán konfliktust, valamint a görög válságot, ugyanakkor vannak felfelé mutató kockázatok is. Banai Péter Benő megerősítette a kormány adócsökkentési terveit, amelyek szerint 2016-ban 60 milliárd forinttal mérséklik a bank­adót.

gdp2.jpg

 Forrás: Napi Gazdaság

Szólj hozzá

makrogazdaság