Új korszakba lép a magyar bankszektor?


2015. ápr 30. írta: Magyar Takarék

Akár 40 százalékkal is nőhet 2020-ig a magyar bankszektor teljes üzleti volumene, a piac pedig jelentősen át fog rendeződni – vetíti előre a McKinsey portfolio.hu által ismertetett elemzése. A tanácsadócég szerint 2015-ben a túlélő üzemmódból új korszakba lép a bankszektor, amelyben a volumenek és a profitabilitás emelkedése mellett a bankok száma csökkenni, marzsuk pedig szűkülni fog. A piac jövőbeni kinézetét nagyban befolyásolja az, hogy milyen konszolidációt, integrációt valósít meg üzleti modelljében, hálózatában az MKB, a Budapest Bank, az MFB, az FHB, a Takarékbank, a Magyar Posta, illetve az egyéb, külföldi tulajdonban levő nagybankok.

Az elemzésből három jelenséget emel ki a cikk, amelyek az évtized végéig meghatározhatják a magyar bankszektor működését.

Jelentős üzletivolumen-növekedés

A bankszektor jelenleg közel 46 000 milliárd forintos üzleti volumene (hitel+betét+befektetések+biztosítás) 9000 és 19 000 milliárd forint közötti összeggel bővülhet 2020-ig. Utóbbi több mint 40 százalékos, vagyis évi közel 6 százalékos bővülést jelentene. A volumennövekedés döntő részét a vállalati betétek és a befektetési/biztosítási termékek hozhatják.

A látványos növekedésre a tanácsadócég szerint több ok együttesen ad lehetőséget: 1. a lakosság csökkenő eladósodottsága növeli a keresletet, 2. a hitel/betét arány jelenleg mindössze 96 százalék, a finanszírozás biztosított, ami felgyorsíthatja a hitelezést, 3. nő a kormányzati tulajdon aránya, ami csökkentheti az állampapír-piacról jelentkező kiszorító hatást a mérleg aktív oldalán, 4. az MNB Növekedési Hitelprogramja tovább támogathatja a hiteloldali növekedést

Erősödő verseny - javuló, de alacsony megtérülés

A bankok közötti verseny fokozódni fog, ezáltal 1. a marzsok kis mértékben szűkülnek, 2. a kockázati költségek a válság előtti szint felett maradnak, 3. a digitális innovációk nyomán lemaradnak a kevésbé innovatív és mérethatékony, különösen közepes méretű bankok.

Az állami, szabályozói költségek reménybeli visszaesésének köszönhetően 2016-tól ismét nyereséges lehet a szektor. A bankok tőkearányos megtérülése a különböző forgatókönyvekben (a bankadó várt csökkentését figyelembe véve) 3-11 százalék között alakulhat, ami jellemzően még mindig alacsonyabb a tőkeköltségnél.

Konszolidáció, piaci átrendeződés

Több specialitással is rendelkezik a magyar bankszektor, a GDP-hez képest viszonylag alacsony a mérete, a szereplők száma viszont nagyobb a hasonló méretű országokban jellemzőnél. A magyar bankok piaci részesedése viszonylag stabil volt az elmúlt 5-10 évben.

Az üzleti volumen növekedéséből egymástól eltérő mértékben részesedhetnek az egyes bankok. Az alábbi tényezők határozhatják meg, mely szereplők lesznek a nyertesek:

- stratégia: sokkal erőteljesebb üzleti fókuszra lesz szükség, mint korábban

- digitalizáció: ennek során az ügyfeleket érzelmileg kell megfogni, nem egyszerűen a papírmentesítésről van szó

- költséghatékonyság

- kockázatkezelés: a hagyományos kockázatkezelési szigort forradalmi újításokkal kell ötvözni, miközben a nem teljesítő portfóliókat megfelelően kezelni kell,

- IT-menedzsment

 bankingvolume.jpg

 

 

Szólj hozzá

makrogazdaság