Munkanélküliség: javított prognózisán a Takarékbank


2015. ápr 29. írta: Magyar Takarék

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel, 348 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 7,8 százalékra csökkent a január-márciusi időszakban - jelentette szerdán a KSH. Az üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödését jelzik. Az év második felében 7 százalék alá, míg 2015 átlagában a tavalyi 7,7 százalékról 7,3 százalékra eshet a munkanélküliségi ráta - prognosztizálják a Takarékbank elemzői.

munka_blog1.jpg

Az előző háromhavi 7,7 százalékhoz képest 0,1 százalékponttal emelkedett a munkanélküliségi ráta és kis mértékben a munkanélküliek száma is (2 ezer fővel), a növekedés azonban a kedvező munkapiaci folyamatokat tükrözve kissé elmarad a szezonális hatások által indokolttól. A december-februári átlaghoz képest a foglalkoztatás ugyancsak a szezonális hatásoknál kisebb mértékben, 7,1 ezer fővel mérséklődött, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességére utal.

A foglalkoztatottak száma egy év alatt 79,4 ezerrel, 4,117 millióra nőtt, amihez elsősorban a dinamikusan erősödő reálgazdaság és beruházások járultak hozzá, vagyis túlnyomó részben a nem közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszáma növekedett - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A bővülésen belül a nem közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók száma 84,8 ezerrel emelkedett, míg a közfoglalkoztatás keretén belül 5,4 ezerrel csökkent a létszám, így a javulást teljes egészében az erősödő munkaerő-kereslet okozta. Továbbra is dinamikus növekedést mutat az ipari foglalkoztatás, az adat az első negyedévben 43 ezerrel, ezen belül a feldolgozóiparban 24,4 ezerrel, az építőiparban pedig 20,2 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi bázist. A szolgáltatások területén 53 ezerrel emelkedett a létszám, ezen belül a piaci szolgáltatók 8,3 ezerrel csökkentették, a közszolgáltatók 61,4 ezerrel növelték a létszámot. Kedvező, hogy 67,7 ezer fővel a hazai foglalkoztatás, míg a külföldön dolgozók száma 11,6 ezerrel bővült.

munka_blog2.jpg

Szólj hozzá

makrogazdaság suppán gergely