NHP: idén is pöröghetnek a beruházások


2015. ápr 28. írta: Takarék

Jelentős mértékű, a program hiányában meg nem valósuló beruházásokat generált a jegybanki Növekedési Hitelprogram első szakasza a Magyar Nemzeti Bank pénteken publikált tanulmánya szerint. Az elemzés a kkv-szektor vállalatainak 2013-as pénzügyi beszámolóit felhasználva becsüli meg az addicionálisan megvalósuló beruházások nagyságát, vagyis azt a beruházási mértéket, amely a program által biztosított források elérhetőségének hiányában nem valósulhatott volna meg. Ezek alapján az NHP első szakaszának köszönhető addicionális beruházások értéke 120 milliárd forintra tehető. Ez az érintett vállalatok tényleges beruházásának 30,8 százalékát, a teljes kkv-szektor beruházásainak 6,8 százalékát teszi ki.

Az eredmények szerint a mikro vállalatok körében akár 15-18 százalékponttal is emelkedhetett a beruházási ráta a programnak köszönhetően. A kisvállalati méretkategóriában a hatás alacsonyabb, 5-6 százalékpont, de még a közepes vállalatoknál is meghaladja az 1 százalékpontot. A hitelprogram beruházási hatása (tőkearányos beruházási rátában kifejezett) nem csak a vállalat méretétől függ érdemben, hanem az igénybe vett hitel céljától is: nagyobb relatív hatás tapasztalható az új beruházási célú hitelt (is) felvevő vállalatoknál. A vállalatméret szerinti heterogenitás hitelcél szerinti bontásban is megfigyelhető: a beruházási hatás kisebb méretű vállalatok esetében nagyobb.

A vállalati szintű adatok előnye, hogy lehetővé teszi a program beruházási hatásának beazonosítását, figyelembe véve, hogy a résztvevők és a nem résztvevők beruházási viselkedése a program hiányában is különbözött volna. A felhasznált adatok korlátja ugyanakkor, hogy számviteli beruházásra (tárgyi eszköz változására) vonatkozó információt tartalmaz, ez pedig eltérhet a makro statisztikákban megjelenő beruházástól – például akkor, ha használt eszközök, gépek, épület vásárlására fordítják a felvett hitelt.

A Növekedési Hitelprogram első szakaszának hatása az érintett vállalatok beruházási rátájára az alkalmazottak száma alapján:

nhp_beruhazasi_hatasa.jpg

Forrás: Magyar Nemzeti Bank; MNB Working Papers 2/2015

A szektorok között a Növekedési Hitelprogram első és második szakaszában is a legnagyobbak között van az agrárium részesedése. Az NHP segítségével az agrárvállalkozások 78 milliárd forintot tudtak a második szakaszban új beruházásokra költeni, üzemenként átlagosan 34,8 millió forintot, forgóeszközhitelből pedig 28,1 milliárdot vettek igénybe a gazdálkodók. A hitelkiváltás a beruházásoknál elérte a 2,9 milliárdot. Amint azt Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának elemzője a Magyar Hírlapnak pénteken elmondta, a mezőgazdaság szereplői általában a tavaszi munkák idején vesznek fel kölcsönt, és a növekedési hitelprogram mellett a kereskedelmi bankok hitelezési kedve is nőtt az elmúlt időszakban, ez a közvetlen támogatási rendszernek is köszönhető. A hiteligény nem nőtt, ám a hitelképesség sem romlott. Szerinte az agráriumban és az élelmiszeriparban kiegyensúlyozott a hitelezés. Ide tartozik, hogy az Európai Beruházási Bank arra számít: az aláírt szerződések hazai volumene megduplázódik a tavalyi 756 millió euróhoz képest.

Nemzetgazdasági szinten 2014-ben a beruházások bővülésének mértéke elérte a 14 százalékot, amihez az uniós források gyorsuló lehívása mellett a jegybank növekedési hitelprogramja is hozzájárult. Ezek, illetve a jegybank olcsó hitelének kiterjesztése idén is támogathatja a beruházások és a gazdaság növekedését - mondta el Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője a keddi Világgazdaságnak. Kedvező, hogy a kockázatosabb cégek is olcsó hitelhez juthatnak, és lakóingatlanok építésére is lehet fordítani ezt a forrást - tette hozzá az elemző, aki szerint ha tartós marad a gazdasági növekedés, visszatér a lakossági bizalom és a hitelkamatok is alacsonyan maradnak, akkor az ingatlanpiac is növekedésnek indulhat. A javuló európai kereslet, ezen belül is az autóeladások felfutása szintén támogatja a beruházások alakulását, így idén összességében 2-2,5 százalékkal növekedhetnek a beruházások.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank, Magyar Hírlap, Világgazdaság

Szólj hozzá

beruházások MNB NHP