Idén 7 százalékkal nőhet az ipar


2015. már 06. írta: Magyar Takarék

Januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A Takarékbank szerint 2015 első hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet az iparnak, amely közel hét százalékos növekedést mutathat idén.

Januárban munkanaphatással megtisztítva az ipari növekedés 7,7 százalék volt, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 4,3 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés tavaly év végi lassulása így a Takarékbank várakozásának megfelelően csak átmeneti volt. Az újra emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelés állomány alakulása továbbra is élénk dinamikát támasztanak alá – mondta Suppan Gergely.

A Takarékbank szenior elemzője szerint az év első hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet, a bank a kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére számít. A belső és külső kereslet várható javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt kissé élénkülhet az ipari termelés dinamikája. Tavaly  összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, ill. jobb kihasználása, így a Takarékbank közel 7 százalékos ipari termelés növekedésre számít.

 

ipar_1.jpg

 

Forrás: KSH, IFO intézet, Európai Bizottság, Takarékbank előrejelzés, Takarékbank gyűjtés

Szólj hozzá

makrogazdaság suppan gergely