Kirobbanó formában a kiskereskedelem


2015. már 04. írta: Magyar Takarék

A várakozásokat és a decemberi, szintén igen erős 5,7 százalékos ütemet is messze meghaladóan, 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban az előző év azonos időszakához képest. A Takarékbank elemzői szerint idén a korábban vártnál erőteljesebben, 4,5-5 százalékkal élénkülhet a boltok forgalma, és a komponensek közül ez járulhat hozzá a legnagyobb mértékben a magyar gazdaság növekedéséhez.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 11,1, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben - az árak meredek zuhanásának köszönhetően is - 9,4 százalékkal bővült az értékesítés volumene januárban éves összevetésben.

A trend a következő hónapokban is folytatódhat a foglalkoztatás és a reálbérek további emelkedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására. A fogyasztást, így a kiskereskedelmi forgalom erősödését szintén jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint hasonló hatása lehet az üzemanyagárak zuhanásának is. Mindezt figyelembe véve idén a korábbi, 3,5-4 százalékos prognózison javítva immár 4,5-5 százalékos bővülésre számítunk a kiskereskedelmi forgalomban - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom erősödése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését. Az üzemanyagárak és az olaj, illetve az egyéb energiahordozók árainak mérséklődése miatt nem kizárható további rezsicsökkentések jelentősen fölfelé módosíthatják a fogyasztás és a GDP 2015-ben várható növekedési pályáját, így az a várakozásokhoz képest kisebb mértékben lassulhat. Az olajárak zuhanása az európai háztartásokat is kedvezően érinti, számos európai országban szintén megfigyelhető a kiskereskedelmi forgalom januári jelentős élénkülése, a javuló európai gazdasági kilátások pedig szintén kedvező hatással lehetnek a magyar gazdaságra nézve.

 ksh_kisker.jpg

Szólj hozzá

makrogazdaság suppan gergely