Folytatódik a beruházások bővülése


2015. feb 27. írta: Takarék

A korábbiaknál lassabban, 1,9 százalékkal nőttek a beruházások 2014 negyedik negyedévében az előző negyedekben mért 23,1, 27,6, illetve 15,7 százalékos emelkedést követően - közölte a KSH csütörtökön. A dinamika mérséklődésére számítani lehetett a magasabb bázis miatt. Tavaly összesen 14 százalékkal több beruházás érkezett Magyarországra, mint 2013-ban. A Takarékbank elemzői szerint idén 5 százalékkal növekedhetnek a beruházások.

Miközben az építési beruházások 1,6 százalékkal csökkentek, a gép- és berendezés beruházások 6,9 százalékkal bővültek 2014 utolsó három hónapjában. A feldolgozóiparban az előző negyedévekben mutatott rendkívül dinamikus növekedést követően 4,1 százalékkal mérséklődtek, azonban tavaly összességében így is 12,7 százalékkal meghaladták a 2013-as értéket a beruházások. Az átmeneti visszaesés elsősorban a járműgyártás, a gumi és műanyagipari magas bázisból következett. Ezzel szemben számottevően emelkedett a beruházások szintje az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a vegyiparban, valamint a számítógép, elektronikai és optikai termékgyártás területén. A versenyszférában összesen 7,1 százalékos gyarapodás, míg a költségvetési szférában a magas bázis miatt 17,2 százalékos visszaesés történt.

A teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a szállítás-raktározás ág beruházásainak 19 százalékos volumenbővülése járult hozzá. Az ágazaton belül főként a vasút- közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, valamint a járműparkok korszerűsítése volt jelentős. Egyedi nagyprojekteknek köszönhetően 33 százalékkal több beruházás történt a szakmai, tudományos, műszaki területen, a kórházak felújítása, bővítése miatt pedig 17,1 százalékos növekedés valósulhatott meg az egészségügyben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területére 15,7, a kereskedelembe 13,9, az energiaiparba 11,6, a mezőgazdaságba pedig 10,5 százalékkal több beruházás érkezett. Ezzel szemben a magas bázis miatt a közigazgatás, védelem területén 30,6 százalékos zuhanás következett be. A pénzügyi szférában 21,5, az oktatásban 15,7, az egyéb szolgáltatásoknál pedig 9,2 százalékos csökkenést mutat a statisztika.

beruhazas.jpg

A kedvező trend idén is folytatódhat, a bázishatások miatt azonban a tavalyinál várhatóan jóval alacsonyabb dinamika mellett, 2016-ban pedig a 2007-2013-as Európai Uniós ciklus kifutása miatt nem kizárt egy kisebb visszaesés sem - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az EU támogatásai - a 2007 és 2013 közötti ciklus forrásainak 2015 év végéig való felhasználhatósága miatt – továbbra is támogatják az emelkedést, miközben elindultak a 2014-2020-as ciklus első pályázatai is. A hazai autógyártás felfutása, a közelmúltban bejelentett újabb fejlesztések, valamint a belső kereslet támogatják a versenyszféra beruházásait, a főbb európai piacok külső kereslete pedig szintén élénkülhet az olajárak zuhanása, a gyengülő euró, és az EKB mennyiségi lazítása következtében. Az MNB növekedési hitelprogramja, annak kiszélesítése, az Eximbank hitelei és más kedvezményes hitelformák (például Széchenyi-kártya) szintén élénkíthetik a kis- és középvállalkozások beruházásait. A hazai kamatok és tőkeköltségek történelmi mélypontra jutása hozzájárulhatnak az elmúlt években, évtizedekben elhalasztott beruházások megvalósulásához, mivel egyes projektek megtérülése pozitívvá változhatott, illetve számottevően javulhatott.

Szólj hozzá

beruházások makrogazdaság suppán gergely