Jön az NHP+


2015. feb 18. írta: Magyar Takarék

Részben átvállalja a kkv-k hitelezési kockázatát a hitelintézetektől a jegybank a Növekedési Hitelprogram szerdán bejelentett új konstrukciójában. A március 16-án 500 milliárd forint keretösszeggel elinduló NHP+ keretében az MNB legfeljebb öt évig, korlátozott mértékben és összegben veszi át a hitelkockázatokat. A Magyar Nemzeti Bank célja az új programmal az NHP-ból eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeinek javítása. Az MNB szerint programjai segítségével 2016-tól fokozatosan a teljes kkv-hitelpiac működése helyreállhat.

A jegybank azzal indokolta az új konstrukció bevezetését, hogy a bankok kockázatvállalási magatartása az elmúlt időben nem változott, az NHP-n kívüli hitelezést túlzott óvatosság jellemzi, ebben a szegmensben az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is csökken a hitelállomány az alapkamat jelentős visszavágása ellenére. A hitelképes vállalkozások jelentős része nem jut finanszírozáshoz az NHP keretében, azon kívül pedig csak rövid futamidőn, indokolatlanul magas kamatok mellett kap hitelt - állapítja meg az MNB. Így tartós hitelezési fordulat még nem következett be; a hosszú távú, fenntartható gazdasági növekedéshez elengedhetetlen hitelállomány-növekedés még nem indulhatott el. (A folyósított hitelek több mint 60 százalékát kitevő új beruházási hitelek átlagos összege mindössze 23 millió forint körül alakul.)

A kkv szektor és a teljes vállalati szektor hitelállományának éves növekedési üteme

nhp_kep.png

Forrás: MNB

Ezért a Monetáris Tanács egy, az NHP-hoz kapcsolódó, így azzal számos feltétel tekintetében megegyező, de azzal párhuzamosan futó különálló konstrukció elindítása mellett döntött. A Magyar Nemzeti Bank az NHP+ konstrukcióban 500 milliárd forintos keretösszeget bocsát a hitelintézetek rendelkezésére. Az NHP+ keretében a jegybanktól igénybe vett 0 százalékos refinanszírozási hitelek ugyanúgy kis- és középvállalkozások hitelezésére fordíthatók, maximum 2,5 százalékos kamatláb mellett. Az új hitelprogram azonban kiegészül egy fontos feltétellel annak érdekében, hogy az NHP-ból kiszoruló vállalatok hitelpiaca is normalizálódjon. Az NHP+ keretében megkötött hitelszerződéseknél az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől, de legfeljebb 5 évig és évente legfeljebb az egyes hitelintézetek által az ezen konstrukció keretében fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig.

Lebontani a korlátokat

Ezáltal a jegybank arra nyújt ösztönzőt a bankoknak, hogy a csökkenő hitelkockázati költségek hatására ne csak a jó, hanem a kkv hitelpiac legnagyobb részét kitevő közepes hitelképességű ügyfeleknek is fix kamatú, hosszú futamidejű finanszírozást nyújtsanak. A jegybank várakozása szerint ezzel a hitelképes kkv-k jelentős hányada számára eltűnnek a hitelhez jutási korlátok, amelyek akadályozták őket tevékenységük bővítésében.

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére korlátozott kockázatvállalási hajlandóság fokozásának jelenleg egyetlen kivitelezhető módja a hitelezési kockázatok részleges átvállalása a hitelintézetektől - hangsúlyozza az MNB. Mivel Magyarországon még csak kialakulóban van a kkv-hitelek csomagban történő értékesítését lehetővé tevő értékpapírosítási piac szabályozása, az MNB számára nem adottak a feltételek más, fejlett országok jegybankjai által alkalmazotthoz hasonló eszközvásárlási program elindításához.

A jegybank közlése szerint a közeljövőben egyeztetni fog a pénzügyi szektor és az üzleti szféra képviselőivel, és a konzultációk során kapott észrevételeket is figyelembe véve fogja kialakítani az új konstrukció részletszabályait. Az MNB 2013 tavasza óta tart egyeztetéseket a legnagyobb magyarországi pénzintézetek vezetőivel, a résztvevők akkor megállapodtak abban, hogy rendszeresek lesznek az üzleti reggelik. Legutóbb hétfőn tárgyaltak a növekedési hitelprogram kibővítéséről, a hitelezés támogatásáról, a devizahitelek kivezetésével kapcsolatos tennivalókról, valamint egyéb szabályozói kérdésekről.

nhp_2.jpg

Forrás: MNB

Újabb változások lehetnek

Január végi nyilatkozata szerint a kis- és középvállalkozások körén túl a nagyvállalatokra is kiterjesztené Matolcsy György jegybankelnök a Növekedési Hitelprogramot, amelynek keretében a bank a tavalyi több mint 500 milliárd forint után idén 1000 milliárdos kihelyezéssel számol. Az MNB szerint 2013-ban és 2014-ben a magyar gazdasági növekedés felét a nemzeti bank programjai adták. A Növekedési Hitelprogram kiterjesztésének célja lehet, hogy újból meglegyen a "plusz 1 százalék" a 3 és 4 százalék közötti gazdasági növekedéshez - mondta az MNB elnöke a Kossuth Rádiónak január végén a Magyar Hírlap beszámolója alapján.

A monetáris tanács tavaly szeptember elején az NHP2 keretösszegét a duplájára, 1000 milliárd forintra emelte, októberben pedig 2015 végéig, egy évvel meghosszabbította a hitelszerződések megkötésére vonatkozó határidőt, míg a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők.

Az NHP meghatározó szerepet játszott abban, hogy a vállalati, és ezen belül a kis- és középvállalati hitelezés évek óta tartó nagymértékű visszaesése 2013-ban megállt. A program első szakaszában, 2013 júniusa és szeptembere között összesen több mint 700 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek, míg a második etapban január végéig leszerződött állomány meghaladta a 600 milliárd forintot, amiből közel 500 milliárdot már folyósítottak.

 

 

Szólj hozzá

makrogazdaság MNB NHP