Kedvező fordulat a vállalati hiteleknél


2015. feb 17. írta: Magyar Takarék

Ugyan csekély mértékben, de emelkedett tavaly a vállalatok hitelállománya a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint – írja a Világgazdaság keddi számában. Így is trendfordulóhoz érkezett a vállalati hitelezés, 2014-ben öt év után először vettek fel több hitelt a cégek, mint amennyit törlesztettek. A vállalati hitelezést a feldolgozóipar, az agrárszektor és a szállítmányozás, raktározás szektorok húzták.

Az év végén 6759,6 milliárd forint volt a teljes vállalati hitelállomány, a nettó hitelfelvétel pedig megközelítette a 160 milliárd forintot. Ez jelentős eredménynek számít, hiszen utoljára 2008-ban vettek fel több hitel a cégek, mint amennyit törlesztettek – olvasható a Világgazdaságban.

Tavaly a válságból már kilábalt ágazatok húzták a hitelezést: a bankok és a takarékok által az agrárszektorba kihelyezett hitelállomány például több mint 10 százalékkal nőtt, és az év végén már megközelítette a 390 milliárd forintot – írja a lap. Az MNB statisztikái szerint az NHP-s hitelek egyik legnagyobb felhasználója is a mezőgazdaság, a program második szakaszban január végéig 484 milliárd forintnyi kölcsönt folyósítottak, ennek több mint a negyede ment az agrárágazatba. A mezőgazdasági cégek a forinthiteleket kedvelik, különösen a hosszabb lejáratúakat, ebből több mint 250 milliárd forint az állományuk – állapítják meg.

A mezőgazdaság mellett a feldolgozóipar hitelállománya is kétszámjegyű mértékben bővült tavaly, és az év végére meghaladta az 1200 milliárd forintot, ugyanakkor az egyes alszektorok hitelezése nem egyformán növekedett: az élelmiszeripar hitelállománya több mint 15 százalékkal gyarapodott 2014-ben, a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, vegyipar és gyógyszergyártásé pedig megmásfélszereződött. A gépipar, a könnyűipar és a fémfeldolgozás hiteleinek volumene viszont csökkent.

Látványos bővülés volt a szállítmányozás és raktározás szektor hitelezésében is tavaly, hitelállományuk a harmadával bővült, és az év végére megközelítette a 480 milliárd forintot, ugyanakkor az építőipari és ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások hitelállományai sok éves mélypontra zsugorodtak – olvasható.

A teljes vállalati hitelállomány kicsivel több mint a fele volt a forinthitel. Az arányok a forinthitelek felé tolódnak el, ezekből ugyanis a kamatok általános csökkenésének, másrészt a különféle kedvezményes konstrukcióknak – például a Növekedési Hitelprogramnak (NHP) – köszönhetően a kihelyezések volumene meghaladja a törlesztésekét, a devizahiteleket illetően viszont a vállatok nettó törlesztők – olvasható a Világgazdaságban.


ügyfél-bankok.jpg

A személyi hitelek is pörögnek

Jelentős bővülés volt tapasztalható 2014-ben a személyi hiteleknél: a jegybank adatai szerint az új forinthitel-kihelyezések meghaladták a 117,3 milliárd forintot, ami 31,4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ennyi új személyi kölcsönt legutóbb 2009-ben helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, és a kilátások szempontjából különösen biztató, hogy a második negyedévtől kezdve rendre tízmilliárd forint fölött, vagy ahhoz nagyon közel alakult az új szerződések összege. A kamatok alakulása tovább kedvezhet a hitelfelvételi kedvnek: a 2013 végi 24,51 százalékos, a jegybank által számított átlagos értékről múlt év decemberére 22,70 százalékra csökkent a kikalkulált ráta, és bőven találni a piacon 20 százalék alatti teljes hiteldíjmutató mellett kínált személyi hiteleket is.

Forrás: VG

 

 

Szólj hozzá

hitelezés makrogazdasag