Várakozás felett a gazdaság teljesítménye


2015. feb 13. írta: Takarék

Messze minden várakozás felett (Takarékbank: 3%, Bloomberg konszenzus: 2,7%) 3,4%-kal nőtt a magyar GDP a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, így 2014-ben összesen 3,5%-kal nőtt a hazai gazdaság. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva szintén 3,4%-kal nőtt a gazdaság, míg a harmadik negyedévhez képest a növekedés 0,9% volt. A hazai gazdaság növekedése így továbbra is az EU élmezőnyében van, valószínűleg csupán az ír gazdaság növekedése haladhatta meg a magyar növekedési ütemet.

 

A negyedik negyedévben ugyan az ipari termelés és az építőipar kibocsátása lassult, azonban a fogyasztás gyorsulásának köszönhetően a szolgáltatások növekedése jelentősen gyorsulhatott. Az idei évben bázishatások miatt némileg, 3% közelébe lassulhat a növekedés üteme, mivel a tavalyi évben számos egyszeri tényező is támogatta a növekedést. A feldolgozóiparban elmúlt években megvalósult kapacitásnövelések hatása azonban az idei évre is áthúzódnak, csakúgy, mint az EU források gyorsuló ütemű lehívásának pozitív hatásai. Idén elsősorban a háztartások fogyasztása húzhatja a gazdaságot, köszönhetően a továbbra is dinamikus, 4% körüli reálbér növekedésnek, a foglalkoztatás növekedésének, valamint a banki hitelek elszámolásának. Számos pozitív kockázat hatására ugyanakkor a növekedés akár gyorsulhat is. A hazai gazdaság érdemben profitál az alacsony olajárakból, tartósan alacsony olajárak esetén a hazai gazdaság 2-3 milliárd eurót takaríthat meg, aminek részbeni elköltése is tovább élénkítheti a gazdaságot. A következő években pozitív kockázatot jelenthet a bankadó csökkentése. Az orosz-ukrán konfliktus enyhülése, valamint ennek következtében a szankciók és embargók esetleges eltörlése szintén pozitív kockázat lehet. Pozitív hatással lehet a hazai gazdaságra az európai gazdaságok vártnál gyorsabb élénkülése az alacsony olajáraknak, az EKB mennyiségi lazításának, valamit az euró gyengülésének köszönhetően. Így nem kizárt, hogy az idei növekedés akár érdemben meghaladhatja a 3%-ot, de növekedési előrejelzésünket csak a részletes adatok, ill. az idei első hónapokban beérkező adatok alapján módosítjuk.

Vegyesen teljesítettek a régiós gazdaságok. A cseh gazdaság a várakozásokat alaposan alulmúlva csupán 0,2%-kal bővült a harmadik negyedévhez, valamint 1,3%-kal az egy évvel korábbihoz képest.  A szlovák GDP kissé felülmúlva a várakozásokat, 0,6%-kal nőtt egy negyedév, valamint 2,4%-kal egy év alatt. A várakozásoknál gyorsabb volt a román növekedés is, egy negyedév alatt 0,5%-kal, egy év alatt 2,6%-kal bővülve.

utolso1.jpg

 

utolso3.jpg

 

utolso2.jpg

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés

 

Szólj hozzá

makrogazdaság TakarékBank suppán gergely