Az autógyártás okoz hullámzást az iparban


2015. feb 06. írta: Magyar Takarék

A vártnál lassabban, 7,1 százalékkal nőtt az ipari termelés decemberben az egy évvel ezelőttihez képest a KSH pénteken ismertetett előzetes adatai alapján. A szektor kibocsátása 2014 egészében összességében 7,6 százalékkal került magasabb szintre, idén pedig 6-6,5 százalékos bővülésre számítanak a Takarékbank elemzői.

Az ipari termelés munkanaphatással kiigazított növekedése 4,6 százalékos volt 2014 utolsó hónapjában, meghaladva az egy évvel korábbi 4,2 százalékos ütemet. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a szektor kibocsátása az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkent.

A lassulás azonban feltehetően csak átmeneti jelenség; a kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a kiemelkedően bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére számítunk - értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása szintén az élénkülés irányába mutat, emellett a belső és külső kereslet várható javulása is erőteljesebb dinamikát támasztanak alá. Erre utal a hazai feldolgozóipari bizalmi indexek őszi, jelentős emelkedése is.

A termelés ingadozását a jelentősen megnövekedett súlyú járműgyártás okozza a KSH jelentése szerint. A dinamikát a sajtóhírek alapján a Suzukinál folyamatban levő modellváltás, a régi modellek kifutása törhette meg tavaly októbertől, az új modell (Vitara) gyártása az idei év elején fut fel.

kshipar.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

suppán gergely makrogazdasag