Tovább nőhet az exportegyenleg


2015. jan 09. írta: Magyar Takarék

A magyar külkereskedelmi egyenleg 2014 novemberében 831,8 millió euró többletet ért el az októberi 351, és az egy évvel korábbi 756,2 millió euró aktívumot követően. A TakarékBank elemzői szerint a tavalyi 6,5 milliárd után idén a külkereskedelem többlete meghaladhatja a 9 milliárd eurót is, amennyiben az olajárak a jelenlegi szinteken stabilizálódnak.

A kivitel euróban számolt értéke 3,2, míg az importé 2,4 százalékkal bővült, így a külkereskedelmi mérleg 75,6 millió euróval javult novemberben az egy évvel ezelőttihez képest. A 831,8 millió eurós eredmény jelentősen meghaladja a Bloomberg 645 millió eurós konszenzusát, de némileg elmarad a TakarékBank 875 millió eurós várakozásától.

Az év első tizenegy hónapjában a külkereskedelmi többlet 164,4 millió euróval 6,17 milliárd euróra mérséklődött, forintban számolva azonban tovább nőtt az aktívum, az első becslés szerint 1887,4 milliárd forintról 1904,1 milliárdra.

ksh_kulker.jpg

Az élénkülő európai és észak-amerikai gépkocsi értékesítések továbbra is optimizmusra adhatnak okot, így a Suzuki új modelljének (Vitara) elindulása lökést adhat mind az iparnak, mind a kivitelnek az idei évben - prognosztizálta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. Az exportot kismértékben visszafoghatta az orosz élelmiszer behozatali tilalom, valamint az, hogy az orosz-ukrán válság következtében az ukrán gazdaság mély recesszióba süllyedt, az orosz gazdaság  pedig a recesszió szélére jutott, de kedvezőtlen hatása lehetett a megtorpanó európai és német konjunktúrának is. Ezeket a negatív hatásokat azonban a következő hónapokban ellensúlyozhatják a felfutó autóipari kapacitások, valamint az újonnan létesülő feldolgozóipari kapacitások. Az import növekedése a belső kereslet, a háztartások fogyasztásának és a beruházások folytatódó élénkülésére utal.

A tavalyi várható 6,5 milliárd után idén 8,5 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt. Amennyiben az olajárak a jelenlegi szinteken stabilizálódnak, a külkereskedelem többlete meghaladhatja a 9 milliárd eurót is.

 

Szólj hozzá

makrogazdaság suppán gergely