Meglepően dinamikus az ipar és a fogyasztás


2015. jan 08. írta: Magyar Takarék

Az elemzői várakozásokat jócskán meghaladóan, 5 százaléknál nagyobb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés novemberben - közölte csütörtökön a KSH. A Takarékbank elemzői szerint az üzemanyag, valamint az energiahordozók árainak csökkenése miatt további rezsicsökkentések lehetnek, ami pozitívan befolyásolhatja az idei GDP-adatok alakulását.

A kiskereskedelmi forgalom október után novemberben is 5,2 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A meredek árzuhanásnak köszönhetően az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal értékesítettek többet, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben pedig 5,8 százalékos forgalombővülést regisztráltak. Tavaly összességében 5, a módszertani változást kiszűrve pedig 4,2 százalékkal növekedhetett a kiskereskedelmi forgalom. A harmadik negyedévhez képest így jelentősen gyorsulhatott a forgalom emelkedése 2014-ben.

ksh_kisker_.jpg

A foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedésének, valamint a magas szinten állandósuló fogyasztói bizalom hatására 5 százalék felett stabilizálódhat a kiskereskedelmi forgalom erősödése a következő hónapokban. Mivel a devizahitelek idei elszámolása érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, a bővülés üteme magas, 4 százalék feletti maradhat az elszámolást követően is - prognosztizálta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. A trendet az üzemanyagárak meredek zuhanása is támogathatja.

A kiskereskedelmi forgalom élénkülésének hatására 2015-ben a GDP növekedése a vártnál kisebb mértékben lassulhat. Az elemző szerint az üzemanyagárak zuhanása, valamint az energiahordozók árainak csökkenése miatt nem zárható ki, hogy további rezsicsökkentések lesznek, ami ugyancsak pozitívan befolyásolhatja az idei fogyasztási és GDP-adatok alakulását.

Az ipari termelés november végén 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest a kibocsátás szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,3 százalékkal nőtt. A meglepetését okozó adatok összhangban állnak az őszi hónapokban meredeken megugró ipari bizalmi indexekkel, így az októberi váratlan visszaesés a várakozásoknak megfelelően csak átmeneti megtorpanás volt. Az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása szintén erőteljesebb dinamikát támasztanak alá. Az adatokban tapasztalható ingadozást a KSH jelentése szerint a jelentősen megnövekedett súlyú autóipar okozza. A járműgyártás dinamikájának októberi megtörése a Suzukinál folyamatban lévő modellváltással magyarázható, a régi modellek kifutása után a Vitara gyártása az idei év elején fut fel. Az Audi győri gyárában ősszel bevezetett harmadik műszak pedig novemberre érhette el hatását.

ksh_ipar_.jpg

A kapacitások felfutása és új kapacitások üzembe helyezése, valamint a kiemelkedően bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus fokozódására lehet számítani, amit alátámaszt a hazai feldolgozóipari bizalmi indexek őszi, jelentős emelkedése is. A 2014-re valószínűsíthető 7 százalék fölötti kibocsátás-bővülést követően idén egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása, így 6,5-7 százalékos termelésnövekedésre számítunk - prognosztizálta Suppan Gergely.

 

Szólj hozzá

makrogazdaság suppan gergely