Ez történt 2014-ben – VI. rész


2015. jan 08. írta: Magyar Takarék

Mozgalmas és eredményes évet tudhatnak maguk mögött a szövetkezeti hitelintézetek megújuló integrációs folyamatának résztvevői. A takarékok és vezetőiknek közvetett és közvetlen tulajdoni hányada közel 85 százalékra nőtt a Takarékbankban, a szektor szigorú átvilágítását követően létrejött az ország legbiztonságosabb hitelintézeti szövetsége, és az integrációra nézve kedvező eredménnyel véget ért a változást ellenzők által indított pereskedés is. Többrészes visszatekintésünkben időrendben számba vesszük és összefoglaljuk a 2014-es év takarékszövetkezeti szektor számára legfontosabb eseményeit.

December 5-én befejeződhetett a szektor megtisztulása, az elmúlt évtizedekből örökölt problémák feltárása és orvoslása a Tisza Takarékszövetkezet kizárásával. Ugyanezen a napon újabb 39 szövetkezeti hitelintézettel bővült, ezzel 117 tagra nőtt és teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. Így lezárult az a másfél éve megkezdett munka, amelynek célja a szövetkezeti hitelintézetek átvizsgálása, a szabálytalanul működő intézmények kiszűrése, végső soron a takarékszövetkezeti szektor megerősítése volt.

A létrejött garanciaközösségben az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása rendelkezésre áll az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll. A garanciaközösség felállításának köszönhetően több takarékszövetkezeti csődre nem kell számítani - közölte a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkársága.

Fontos pillanat

A kormány érdekelt a takarékszövetkezetek sikerében, mert azok stabilitást és nyugalmat hozhatnak a gazdaságba - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a takarékszövetkezetek évzáró ünnepségén december 10-én. A miniszterelnök fontos pillanatnak nevezte, amikor a kormány arra a döntésre jutott, hogy Magyarország megújításával együtt a takarékszövetkezeti rendszert is megújítja. "(..) ha Magyarország szuverén ország akar lenni, akkor pénzügyi szuverenitásra is szükség van, ahhoz pedig kellenek szuverén magyar pénzügyi intézmények" - mondta. A Takarékbankra és a takarékszövetkezetekre ezen a szemüvegen keresztül tekintenek, és örülnek annak, hogy levonva a válság tapasztalatait, ma már a magyar bankrendszer és pénzügyi rendszer több mint ötven százaléka nemzeti kézben van. A miniszterelnök a jelenlévőknek azt kívánta, hogy hozzanak létre egy erős pénzügyi csoportot, járuljanak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, legyenek képesek hitelezni, ne veszítsék el a hagyományukat és ne felejtsék el, hogy ők a vidék, az egyszerű, vidéki emberek bankja.

Mérföldkőhöz érkezett az idén 120 éves takarékszövetkezeti szektor - hangsúlyozta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója az ünnepségen. Az elmúlt két évtizedet jellemző széttagolt rendszerben a takarékszövetkezeti szektor nem tudott helytállni a piaci versenyben, nem tudott megfelelő válaszokat adni a piac kihívásaira, kihasználni meglévő adottságait, ezért elkerülhetetlenné vált egy jóval erősebb és versenyképesebb intézményrendszer kialakítása - emelte ki. Az új jogszabályi környezet megalkotásával gyökeres változások indultak el a szektorban: megalakult az Integrációs Szervezet, felállt az integráció Tőkefedezeti Alapja, és az állam összesen közel 136 milliárd forintot juttatott a szektor megerősítésére. Az új, nagyobb biztonságot garantáló struktúra építésével párhuzamosan kikerültek a rendszerből az eddigi hiányosságokat kihasználó, szabálytalanul működő vagy felelőtlenül gazdálkodó intézmények.

Alapvető változások

Ennek eredményeként létrejött a szövetkezeti hitelintézeti integráció garanciaközössége, amely a vezérigazgató szerint három alapvető változást hoz a takarékszövetkezetek életében: „Először is, a betétbiztonság terén, mert a takarékok betéteseinek megtakarításai ezentúl kettős védelmet élveznek. Másodszor: a működés biztonsága terén, mert a közös tőkemegfeleléssel jelentősen javul a takarékok tőkehelyzete, míg az egységes kockázatkezelési szabályzatok révén az egyes takarékszövetkezetek működési biztonsága is jelentősen megnő, és együttesen a legszigorúbb uniós szabályozásnak is megfelelnek. Harmadszor pedig jelentősen nő a szektor üzleti és ezen belül is a hitelezési potenciálja. A garanciaközösség révén lehetővé válik a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépése és bővülése, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezeti szektor így a jövőben képes lesz aktívabban részt venni a vidéki kkv-k, nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek finanszírozásában.”

A takarékszövetkezeti szektor ebben a munkában ugyanakkor nincs egyedül, az integráció stratégiai partnereivel, a Magyar Postával, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetével, a Magyar Fejlesztési Bankkal és az FHB bankkal közösen egy új együttműködést épít - mondta Szabó Levente.

Decemberben a vezérigazgató által említett öt hazai, pénzügyi szolgáltatásokban érdekelt intézmény formálisan is stratégiai szövetségre lépett egymással a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése érdekében. Az aláírók közösen dolgoznak ki a gazdaságélénkítés szempontjából fontos, versenyképes pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat. A kölcsönös előnyöket kínáló partnerség olyan egyéb gazdaságpolitikai célok megvalósulását is segítheti elérni, mint a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások, valamint a mezőgazdaság helyzetbe hozása, a leszakadó térségek felzárkóztatása, illetve a hazai pénzügyi rendszer megerősítése.

Sok még a teendő

Noha a kormány és a garanciaközösség segítségével megteremtették az erőteljes üzleti növekedéshez szükséges tőkehátteret, de óriási munka áll még az integráció előtt - emelte ki Szabó Levente a 2014-es évzárón. Készül a közös üzleti, illetve termékpolitika, a közös marketingstratégia annak érdekében, hogy az ország valamennyi takarékszövetkezeti fiókjában a kereskedelmi bankokéval versenyképes termékekkel, üzenetekkel, szolgáltatásokkal és egységes arculattal tudják kiszolgálni az ügyfeleket. Úgy vélte: a kiváló adottságokra alapozva az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatóját fogják felépíteni, amely méltó versenytársa lehet a bankszektor nagy szereplőinek.

Zárszavában Szabó Levente emlékeztetett: "Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény lehetőség és felelősség is egyben. Remélem, sikerült bizonyítanunk: felelősséggel tudunk élni a lehetőséggel és a szektort rövid időn belül növekedési pályára tudjuk állítani. Ne feledjük, az ország egyik legnagyobb pénzügyi közvetítő rendszerét építjük, amiben mindenkire számítunk!"

tbank_front_am_090.jpg

 

Szólj hozzá

integráció Integráció