Ez történt 2014-ben – V. rész


2015. jan 07. írta: Magyar Takarék

Mozgalmas és eredményes évet tudhatnak maguk mögött a szövetkezeti hitelintézetek megújuló integrációs folyamatának résztvevői. A takarékok és vezetőiknek közvetett és közvetlen tulajdoni hányada közel 85 százalékra nőtt a Takarékbankban, a szektor szigorú átvilágítását követően létrejött az ország legbiztonságosabb hitelintézeti szövetsége, és az integrációra nézve kedvező eredménnyel véget ért a változást ellenzők által indított pereskedés is. Többrészes visszatekintésünkben időrendben számba vesszük és összefoglaljuk a 2014-es év takarékszövetkezeti szektor számára legfontosabb eseményeit.

Október 10-én már 51 tagúra bővült a takarékszövetkezetek garanciaközössége, a Takarékbank igazgatósága újabb tizenhat takarékszövetkezetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait, így az előzetes tervek szerint haladt tovább a takarékszövetkezetek új együttműködésének kiépítése és a szektor megtisztítása a szabálytalanul gazdálkodó hitelintézetektől.

A Takarékbank Agrár Központját bemutató őszi sajtóbeszélgetésen kiderült, az integráció középtávú célja, hogy a takarékszövetkezeti szektor vezető agrárpiaci és élelmiszeripari szereplővé váljon. A piaci bővülés alapja – a takarékszövetkezetek beágyazottsága és kiváló adottságai mellett –, hogy az elkövetkezendő években nemzetgazdasági szempontból felértékelődik az agrárium - közölte Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agrárszakértője. A szövetkezeti hitelintézeti szektor növelni kívánja az egész élelmiszer terméklánccal kapcsolatos tudásbázisát, ebben a folyamatban kap fontos szerepet az Agrár Központ. A tudásközpont révén a takarékok a finanszírozás mellett számos olyan szolgáltatást, tudástranszfert képesek nyújtani ügyfeleik számára, amely javítja a vállalkozások versenyképességét, döntéshozatalának hatékonyságát és informáltságát. Egyébként a takarékszövetkezeti szektor számára kiemelt ágazatnak minősülő agrárium teljesítménye 2014-ben tovább javult, a közös agrárpolitika (KAP) átmeneti éve ellenére - állapította meg októberben az Agrár Központ. A magyar mezőgazdaság GDP-hez való hozzájárulása idén is emelkedni fog, az orosz embargó ellenére is - prognosztizálták.

Ennek keretében, a betétesek biztonsága érdekében november 6-án az SZHISZ kizárta a Széchenyi István Hitelszövetkezetet az integrációs szervezetből, az MNB így visszavonta az intézmény működési engedélyét. Az évek óta veszteséges hitelszövetkezetet - ahogyan az más, bajba került szövetkezeti hitelintézettel is történt - a felügyeleti szervek korábban több ízben is határozatban kötelezték tőkehelyzetének rendezésére, aminek az nem tudott eleget tenni. Az intézkedés napjára nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdonosok nem képesek a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállítására.

Javuló eredményesség

Tovább javultak a hazai hitelezési folyamatok 2014 első felében; a szövetkezeti hitelintézetek hitelportfóliója és eredményessége egyaránt pozitívan változott, amit jórészt a megszűnt takarékszövetkezetek mutatóinak a szektorátlagból való kikerülése magyaráz - derült ki a Magyar Nemzeti Bank novemberi Pénzügyi stabilitási jelentéséből. A szövetkezeti hitelintézetek adózás előtti összesített eredménye június végén 2,9 milliárd forint volt, meghaladva a 2013-ban elért 2,8 milliárd forintos éves teljesítményt - állt a félévente megjelenő dokumentumban. A szövetkezeti hitelintézeteknek magas a tőkeellátottsága, tőkemegfelelési mutatója fél év alatt 1,8 százalékponttal növekedett és június végén 19,9 százalékon állt. A vállalati szegmensben mérsékelt, míg a háztartásoknál jelentős csökkenést lehetett megfigyelni a nemteljesítő állományok arányában.

A pénzintézetek között a takarékszövetkezetek hiteleznek a legnagyobb arányban a kis- és mikrovállalkozásoknak a Növekedési Hitelprogram keretében: míg az NHP első szakaszában kihelyezéseik 88 százaléka irányult ide, a második szakaszban ez a viszonyszám már 97 százalékra emelkedett a program első 18 hónapjának eredményeit összegző MNB-jelentés szerint. Miközben a teljes kkv-hitelállományon belül kiemelkedik a nagybankok részesedése, addig a programban állományarányosan nagyobb hitelkerethez jutottak a kis- és közepes bankok, valamint a takarékszövetkezetek, és az ügyfelek bankváltásainak is a nyertesei voltak. A takarékok kihelyezéseinek túlnyomó többsége beruházási hitel volt. Az ágazati eloszlást tekintve, az NHP2 keretében folyósított hitelek körülbelül harmada a mezőgazdaságba érkezik, ebből a szempontból a program első szakaszához képest csaknem megduplázódott az agrárium súlya. Az NHP keretösszegét az MNB szeptemberben a duplájára, 1000 milliárd forintra emelte, majd 2015 végéig, egy évvel meghosszabbította a hitelszerződések megkötésére vonatkozó határidőt, míg a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők.

Elhárultak az akadályok

November 17-én az utolsó jogi akadály is elhárult a szövetkezeti hitelintézeti szektor megújulása elől, miután a Fővárosi Törvényszék elutasította az OTSZ integrációs törvény kapcsán indított kártérítési keresetét. A Fővárosi Törvényszék megállapította: az állam a szövetkezeti hitelintézetekről szóló törvény megalkotásával és a Takarékbankban végrehajtott tőkeemeléssel nem okozott kárt, ezért nincs kártérítési kötelezettsége sem.

Szabó Levente a Heti Válasznak november végén adott interjúban elmondta, egyre többen látják be, hogy indokolt volt a takarékszövetkezeti szektor átalakítása. A Takarékbank vezérigazgatója szerint a takarékszövetkezeti szektor elmúlt években tapasztalt piaci térvesztése, valamint a biztonságos működésben észlelt problémák tették szükségessé az integráció újragondolását. A vezérigazgató úgy vélte, 2016 nyarára – mire az informatika egységesítése is befejeződik –, a takarékszövetkezeti szektor méltó versenytársa lehet a bankszektor nagy szereplőinek. Ugyanakkor "nem kereskedelmi, hanem szövetkezeti bankcsoport épül az integrációból, mert vannak olyan egyedi jellemzőink, melyekről nem kívánunk lemondani. (..) Egészen másképp reagál az ügyfél kérésére egy takarék, mint egy kereskedelmi bank. A több mint 1500 fiók túlnyomó többsége ugyanis vidéken, helyben működik, és dolgozóik jobban ismerik az ott élők igényeit" - hangsúlyozta, hozzátéve: a németországi szövetkezetek 20 százalék fölötti piaci súlyát az integráció is meg tudja közelíteni, igaz 2016 végére, 2017 elejére ez még nem tűnik reálisnak

November 21-én újabb 27 takarékkal 78 tagúra bővült a takarékszövetkezetek megújuló garanciaközössége, ezzel már a szektor kétharmada csatlakozott a minden eddiginél nagyobb biztonságot nyújtó kockázati közösséghez.
.
December elején az is kiderült, hogy szoros küzdelemben a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Részvényesek nevű csapata nyerte a 2014. évi PénzSztár második országos középiskolai pénzügyi-gazdasági versenyt.

Folytatjuk..

tbank_front_am_090.jpg

Szólj hozzá

Integráció