A reálgazdaság húzza a munkaerőpiacot


2015. jan 06. írta: Magyar Takarék

Egy év alatt 2 százalékponttal, 7,2 százalékra csökkent a munkanélküliség Magyarországon a KSH legfrissebb, november végi állapotokat tükröző statisztikája szerint. A munkanélküliek száma 82,8 ezer fővel mérséklődött 2013 hasonló időszakához képest.

A foglalkoztatottak száma egy év alatt 187,8 ezerrel, 4,7 százalékkal 4,155 millióra növekedett, ami újabb csúcsot jelent a rendszerváltás óta eltelt időszakban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája ezáltal 62,8 százalékra emelkedett.

Az augusztus-októberi átlaghoz képest a foglalkoztatottság 4,5 ezerrel bővült szeptember és november között, elsősorban a reálgazdaság és a beruházások dinamikus növekedésének hatására, mivel túlnyomó részben a nem közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszáma növekedett. Ugyanakkor, szezonális hatásokra a munkanélküliek száma 3,6 ezer fővel nőtt az augusztus-októberi átlaghoz képest, a munkanélküliség pedig a várakozásokat enyhén meghaladóan emelkedett a korábbi 7,1 százalékos szintről.

munkanelkuliseg.jpg

A harmadik negyedévben a foglalkoztatottság 192 ezres bővülésen belül a nem közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók száma 180,4 ezerrel gyarapodott, míg a közfoglalkoztatás keretén belül csupán 11,9 ezerrel nőtt a létszám. Továbbra is igen dinamikus növekedést mutat az ipari foglalkoztatás, ahol a harmadik negyedévben 88,4 ezerrel, ezen belül a feldolgozóiparban 70,2 ezerrel, az építőiparban pedig 12,9 ezerrel nőtt a foglalkoztatás. A szolgáltatások területén 93,6 ezerrel lett nagyobb a létszám, ezen belül a piaci szolgáltatók 29,5 ezerrel, a közszolgáltatók 64,1 ezerrel emelték a foglalkoztatottak számát. Igen kedvező, hogy a robusztus növekedésen belül 190,3 ezer fővel a hazai foglalkoztatás bővült, míg a külföldön dolgozók száma mindössze 1,9 ezerrel nőtt.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások miatt a téli időszakban a munkanélküliségi ráta újra megközelítheti a 8,5 százalékot, innen viszont 2015 második felében 7 százalékig ereszkedhet - értékelt Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. Így a megelőző évi 10,2 százalék után tavaly átlagosan 7,8 százalékra mérséklődhetett a mutató, míg idén 7,6 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta.

 

Szólj hozzá

foglalkoztatás makrogazdaság suppan gergely