A takarékokkal érik el a vidéket


2015. jan 05. írta: Magyar Takarék

Nincs tervben egy önálló agrár-, illetve zöldbank létrehozása, a takarékszövetkezetek azonban kiemelten foglalkoznak majd mind az agráriumnak szánt forrásokkal, mind az energiatakarékossági támogatásokkal - mondta el a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Németh Lászlóné hozzátette: a posták, takarékszövetkezetek, és több bank működésének összehangolásával a kormány egy sokoldalú szolgáltatáscsomag pénzügyi-szervezeti hátterét teremti meg.

„Azt szeretnénk elérni, hogy azokon a vidéki kistelepüléseken, ahol ma legfeljebb egy kis posta képviseli az állami szolgáltatásokat, az ott lakók – magánszemélyek és kisvállalkozások – minél több pénzzel, közművel, uniós forrásokkal kapcsolatos ügyüket el tudják intézni, vagy legalábbis el tudják indítani” - fogalmazott a szakállamtitkár a lap pénteki számában megjelent interjúban. 

20141001_bga1333.jpg

Fotó: kormány.hu

A különböző érintett állami pénzintézetek működését (MFB, Posta, Takarékbank, FHB) a tervek szerint 2015 végéig összehangolják. A közműszolgáltató teljes kiépítése, valamint a postahivatalok hálózatának átalakítása szempontjából a cél az, hogy a tervek még ebben a kormányzati ciklusban megvalósuljanak.

A különböző pénzintézeteken keresztül jutnak el a fejlesztési források a kkv-khoz, az agrárvállalkozásokhoz - ezért vásárolt az állam több pénzintézetet is a közelmúltban - mondta Németh Lászlóné. A Budapest Banknak kiterjedt ügyfélköre van a kkv-k körében, míg az MKB nagyobb méretű ügyfeleket szolgál ki. (A Széchenyi és a Gránit Bankkal nem terveztek ebben a folyamatban szavai szerint.) A vidék Magyarországának elérését a takarékszövetkezetek és a postahivatalok biztosítják majd. Ez az a hálózat, amelyhez az FHB és a TakarékBank biztosítja a pénzügyi infrastruktúrát.

A politikus szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az utóbbi időszakban már nem tudta elég hatékonyan ellátni fő hivatását, hogy fejlesztési forrásokat juttasson el a kis- és közepes vállalkozásokhoz vagy az agrárcégekhez. Ezért a bank a Miniszterelnökséggel közösen új működési koncepciót alkotott. Ebben az szerepel, hogy kevesebb céget működtetünk, és főként nagy, úgynevezett stratégiai befektetéseket hajtunk végre - nyilatkozta. A feladatot, hogy uniós forrásokat juttassunk a kkv-knak és az agráriumnak, közvetítő szervezetek, mint például a kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek segítségével érjük el. Az uniós pénzek technikailag az MFB-n keresztül jutnak a pályázókhoz. Az MFB feladata az is, hogy az állam piaci elképzeléseihez az uniós előírások betartása mellett finanszírozást biztosítson. Ilyen feladat az Első Nemzeti Közműszolgáltató megalakítása is.

Szólj hozzá

integráció Németh Lászlóné